Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.03.2010.
15:13
Srna A

Harčenko: Ukinuti OHR u BiH

Rusija se zalaže za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) i njenu tranziciju u misiju EU, izjavio je danas ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko u razgovoru sa predsednikom Skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem.

Govoreći o eventualnom skupu lidera BiH u Madridu, ambasador Harčenko je rekao da Rusija podržava taj skup, jer pruža dodatnu mogućnost za razgovor i uspostavljanje dijaloga.

Misija OHR bi trebalo da se transformiše u misiju EU: Aleksandar Bocan Harčenko
 


"Ako dođe do ovog skupa mi ćemo ga iskoristiti da bi smo još jednom izneli naše stavove o zatvaranju OHR-a", dodao je Harčenko.


"Ukoliko dođe do zatvaranja supervizije (za distrikt Brčko) mi bismo to smatrali kao dobar signal i za zatvarnje OHR u najskorije vreme", rekao je Harčenko.

Komentarišući poslednju sednicu Saveta za implementaciju mira (PIK), on je rekao da nije zadovoljan što je ocenjeno da u BiH nema napretka u zatvaranju OHR-a.
Harčenko je rekao da je uspeo smanjiti kritičan prilaz i ocenu u vezi sa pričom o referendumu u RS.

Ruski ambasadoru je rekao da je razgovarao i o razvoju i unapređenju ekonomske i političke saradnje RS i Rusije, naglašavajući da će Rusija nastaviti objašnjavati svoj stav u korist poštovanja Dejtona i statusa RS kao entiteta u okviru Dejtona.


"Objasnili smo stav Rusije da referendum i Zakon o referendumu nije protiv Dejtona i ni u kom smislu ne krši Dejton i na kraju diskusije zapazili smo manje kritike na ovu napetu situaciju", rekao je Harčenko.

Radojičić rekao je da je preostalo rešavanje još nekoliko pitanja u sklopu zahteva za transformaciju OHR-a, kao što je pitanje imovine i Brčko distrikta. On je rekao da RS ima interes da se reši pitanje snabdevanja Brčkog električnom energijom, izražavajući nadu da će se to pitanje rešiti brzo.


Radojičić je rekao da je bilo reči i o inicijativama koje postoje za sastanak BiH lidera pre izbora, te da su stranke i politička scena u RS i BiH praktično već u predizbornoj kampanji, što i ograničava mogućnost za dalje i veće reformske ili političke domete.
Ruski ambasador održao je i predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, a razgovarao je i sa predsednikom RS Rajkom Kuzmanovićem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online