Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 18.10.2013.
11:04
Beta A

Kukan: Očajnički tražimo dobre vesti iz BiH

Predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Zapadnim Balkanom Eduard Kukan upozorio je da Bosna i Hercegovina "opasno zaostaje za komšijama" i dodao da se unutar Evropske unije (EU) menja raspoloženje prema proširenju.

Eduard Kukan: Evropa ne zna više šta da uradi
 

"Nastojimo da pomognemo, ali rezultata nema. Razgovori se vode, napretka nema. Frustrirani smo. Ne znamo šta više da uradimo da bi se videli rezultati, koje instrumente više da koristimo", rekao je Kukan za sarajevski Denvni avaz od petka, istakavši da BiH više ne bi smela da propušta ponuđene prilike.


Govoreći o izveštaju o napretku BiH prema EU, Kukan je naveo da je zabeležen blagi napredak na nekim područjima, ali da u celini gledano ona zaostaje za komšijama.


"Podele među političarima i fragmentiranost političkih nivoa opterećuju situaciju u BiH. Spomenut je neznatan ekonomski napredak, a skoro da ga nema kada su u pitanju zakoni koji se trebaju doneti. Imate problem 'Sejdić - Finci', koji se ne rešava već četiri godine", dodao je Kukan.
 

Sami političari ne žele napredak zemlje

On je ocenio da "neki političari u BiH ne žele da zemlja napreduje", iako ih je evropski komesar za proširenje Štefan File pozvao nekoliko puta u Brisel na razgovore.

"Bez jedinstvenog pogleda kako zemlja treba da napreduje, sve je jasnije da će biti teže videti napredak BiH ka EU. Potreban je sporazum među političarima o tome. Budući da toga nema, jasno je da nema ni napretka", rekao je Kukan.

Prema njegovim rečima, evropski zvaničnici su frustrirani Bosnom i Hercegovinom, "što se vidi i kroz ukupnu atmosferu u EP-u i drugim evropskim institucijama".


"Mi nastojimo da uradimo najbolje moguće stvari za BiH, ali se kod političara ne vide rezultati. S njima razgovaramo, bude tu i lepe priče, daju se i obećanja, a onda se ništa ne uradi. A stanje u EU se menja. Čuju se i glasovi da naredna Evropska komisija ne treba imati komesara za proširenje", dodao je Kukan.

Upitan hoće li Evropa uvesti sankcije BiH, on je rekao da je to "poslednji instrument", koji se u mnogim zemljama nije pokazao kao dobar, jer tada pate obični ljudi, dok odgovorne osobe i dalje ostaju na pozicijama, imaju moć i uticaj.


"Mi imamo mehanizme da pritisnemo političare da se dogovore. Suspenzija IPA fondova, koji su bitni za svaku državu, jeste jedan od mogućih mehanizama", istakao je predsedavajući Delegacije EP za Zapadni Balkan.

POVEZANE VESTI

Petak 18.10.2013. 11:15
Босна је и у оквиру отоманске царевине била башка, а камо ли у оквиру ЕУ, док се не трансформише у три националне републике, нема хаира ни за једног граџанинау истој.
Petak 18.10.2013. 15:13
Bosna je jedna kozemticka vjestacka tvorevina USA I NATO koja ce da nestane onda kada vise nebude trebala onima koji su je stvorili. I USA I NATO nezele u Bosni da trose novac koga sve manje imaju. Bosna je proslost a buducnost su tri nezavisne drzave koje ce nastati nestankom politickog Frankestajna zvanog Bosna I Hercegovina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online