Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.10.2013.
14:38
S. DANČUO - Vesti A

"Zločina" se setili posle 22 godine

U Gornjem Sjeničaku, na Kordunu, u sredu 9. oktobra u spektakularnoj akciji hrvatske policije uhapšen je Srbin Marko Carević za, kako je saopštila Policijska uprava u Karlovcu, ratni zločin. Carević se tereti da je kao komandir voda Teritorijalne odbrane SAO Krajine u oktobru 1991. godine u toku ratnih operacija naredio ubistvo 83. godišnjeg starca u susednom hrvatskom selu Kablaru.


Foto: Ilustracija
 

Kako je u nedelju saopštio predsednik Hrvatske narodne stranke Karlovačke županije Mile Bionda, predsednica te stranke Vesna Pusić (inače šefica diplomatije) nije ni sačekala rezultate istrage već je po hitnom postupku donela odluku o suspenziji Carevića koji je bio aktivni član HNS-a u županiji. Srpske organizacije u Hrvatskoj još se nisu oglasile povodom ovog hapšenja.

Marko Carević je povratnik iz izbeglištva iz Srbije i svojoj kući u Gornjem Sjeničaku se vratio pre osam godina. U dva mandata je od 2008. godine biran za predsednika Mesnog odbora Sjeničak-Utinja na listi HNS-SDP u Gradu Karlovcu.
 

Strašno stradanje Sjeničaraca

Prema podacima DIC Veritasu iz Beograda i HHO iz Zagreba, 7. avgusta 1995. godine u "oslobađanju" Korduna u akciji "Oluja" pripadnici Hrvatske vojske ubili su šest civila u Sjeničaku koji se nisu pridružili izbegličkoj koloni već su ostali u svojim domovima i u svom selu: Branka Peleša (64), Vasu Bižića (77), Đuru Manojlovića (63), Jelicu Mrkobrad (68), Petra Rudana (45) i Marka Bijelića (66).


Neki od njih ubijeni su na najzverskiji način. Tako je Vaso Bižić ostao u selu verujući da će da ga spasiti činjenica što mu je zet Hrvat. Zapalili su mu kuću i njega zavezanog bacili u planem. Telo Petra Rudana je obezglavljeno, a glava je skoro godinu dana kasnije pronađena pet kilometara od mesta pogibije. Telo Branka Peleša ćerka je pronašla tek kada je sneg okopnio - u proleće 1996. godine. Još uvek ni u Srbiji ni u Hrvatskoj nisu ni pokrenute istrage za ova ubistva koja su počinili pripadnici Hrvatske vojske.

- Marko se aktivno zalagao za gradnju infrastrukture (puteva, elektromreže, vodovoda i ostalog) u opustošenim srpskim selima na Kordunu kako bi se izbeglice lakše vratile svojim kućama. Ličnim kontaktima nas je ohrabrivao na povratak uveravajući nas da se u Hrvatskoj mnogo poboljšao položaj Srba. Aktivan je antifašista, letos je bio i domaćin Letnje škole demokratije na kojoj su učestvovala deca iz zemalja u regionu. Mislim da je upravo ovakav angažman razlog za njegovo hapšenje - objašnjava njegov komšija koji je iz razumljivih razloga zamolio da ne navodimo ime.

Spisak nije garancija

 

Carević, inače, nije na listi od 1577 optuženih i okrivljenih Srba koja je dostavljena srpskom Ministarstvu pravde u Beogradu, što znači da taj spisak nije garancija onima koji se na njemu ne nalaze da neće biti uhapšeni u Hrvatskoj.
Carević je član Veća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, ali se to telo još nije oglasilo u vezi njegovog hapšenja.

I ostali su uvereni da je Careviću sve namešteno, jer je nekome zasmetala njegova popularnost među Srbima, ali i Hrvatima u ovom delu Karlovca.


Hapšenje Marka Carevića je izvedeno u ranim jutarnjim satima u stilu nedavnog hapšenja Srba u Trpinji kod Vukovara. Do zuba naoružani pripadnici hrvatske specijalne policije blokirali su seoske puteve i opkolili njegovo imanje. Hapšenje i odvođenje u istražni zatvor u Rijeci, gde mu je određen jednomesečni pritvor, uznemirilo je meštane Sjeničaka i Korduna i izazvalo dodatni strah njihovih rođaka u izbeglištvu i dijaspori. Mnogi koji su planirali posetu rodnom kraju odustali su od puta.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.10.2013. 15:26
Шта је овде чудно?!За хрватску власт (без обзира која је опција на власти,дал комунисти или усташе!) не постоји невин Србин!
Sreda 16.10.2013. 15:51
Ma to nisu mogle uraditi hrvatske USTASETINE. To mora da su uradili cetnici naseg pocivseg vojvode Momcila!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online