Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 08.10.2013.
15:09
telegraf.rs A

Tompson od četničke pesme napravio ustašku?

Na internetu već duže vreme traje žestoka rasprava da li je pesma “Anica kninska kraljica” hrvatskog desničarskog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji se proslavio izvođenjem proustaških numera, kopija, ni manje ni više, nego četničke pesme “Nad Kraljevom živa vatra seva”, tvrde beogradski mediji.

Predstavljamo vam obe kompozicije, ali i još neke Tompsonove hitove, pa vi sami procenite šta je ovde original, a šta plagijat.

''Ljubitelj'' četničkih pesama: Marko Perković Tompson

Naravno, razne “pozajmice” u pesmama nisu karakteristične samo za Tompsona, već i za većinu pevača s prostora nekadašnje Jugoslavije, s tim što je ovde mnogo zanimljivije pogledati gde je sve Perković pronalazio inspiraciju za svoje hitove, piše ''Telegraf''.

Pesma “Anica kninska kraljica” koja je objavljena na Perkovićevom albumu “Vrijeme škorpiona” iz 1995. zaista u mnogim elementima podseća na numeru “Nad Kraljevom živa vatra seva” koja je nastala početkom Drugog svetskog rata i posvećena je četničkom kapetanu Jovanu Deroku koji je poginuo 1941. u borbama protiv partizana.

''Nad Kraljevom živa vatra seva”

Tompson – “Anica – kninska kraljica”

Zanimljivo je da “Anica” liči i na partizansku pesmu “Nas dva brata oba ratujemo”.

Takođe, odavno se priča i da postoji velika sličnost između partizanske numere “Sivi sokole” i jedne od najpoznatijih Perkovićevih pesama “Čavoglave”, navodi taj portal.

''Sivi sokole''

Tompson – “Čavoglave”

Međutim, hrvatski pevač nije “obrađivao” samo srpske pesme, nego i strane.

Verovatno najbolji primer je njegova numera “Moj dida i ja” koja, blago rečeno, neverovatno podseća na kompoziciju “Navigate The Seas Of The Sun” koju je Brus Dikinson, frontmen benda “Iron Maiden”, 2005. objavio na solo albumu “Tiranny Of Souls”, piše ''Telegraf''.

Brus Dikinson – “Navigate The Seas Of The Sun”

Tompson – “Moj dida i ja”

Perković je ''koketirao'' i s malo laganijim zvukom, pa je u pesmi ''Iza devet sela'' iskoristio zarazni, i lako prepoznatljivi ritam iz hita “Super Trooper” legendarnog švedskog sastava ABBA.

ABBA – “Super Trooper”

Tompson – “Iza devet sela”

POVEZANE VESTI

Utorak 08.10.2013. 20:00
Šta je čudno što je glupi ustaša ujedno i lopov ?
Utorak 08.10.2013. 20:31
Srbi katolici takozvani Hrvati su opcinjeni Srbijom, svojom kolevkom. Pred spavanje, kad srbosjek poloze ispod jastuka, u njega priguseno ali ponosno pevaju Mars na Drinu i istinski se kaju. Tu ne racunam nase srbo-katolicke povratnike sa portala koji to cine svaki dan na svom maticnom sajtu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online