Utorak 08.10.2013.
15:09
telegraf.rs

Tompson od četničke pesme napravio ustašku?

Predstavljamo vam obe kompozicije, ali i još neke Tompsonove hitove, pa vi sami procenite šta je ovde original, a šta plagijat.

''Ljubitelj'' četničkih pesama: Marko Perković Tompson

Naravno, razne “pozajmice” u pesmama nisu karakteristične samo za Tompsona, već i za većinu pevača s prostora nekadašnje Jugoslavije, s tim što je ovde mnogo zanimljivije pogledati gde je sve Perković pronalazio inspiraciju za svoje hitove, piše ''Telegraf''.

Pesma “Anica kninska kraljica” koja je objavljena na Perkovićevom albumu “Vrijeme škorpiona” iz 1995. zaista u mnogim elementima podseća na numeru “Nad Kraljevom živa vatra seva” koja je nastala početkom Drugog svetskog rata i posvećena je četničkom kapetanu Jovanu Deroku koji je poginuo 1941. u borbama protiv partizana.

''Nad Kraljevom živa vatra seva”

Tompson – “Anica – kninska kraljica”

Zanimljivo je da “Anica” liči i na partizansku pesmu “Nas dva brata oba ratujemo”.

Takođe, odavno se priča i da postoji velika sličnost između partizanske numere “Sivi sokole” i jedne od najpoznatijih Perkovićevih pesama “Čavoglave”, navodi taj portal.

''Sivi sokole''

Tompson – “Čavoglave”

Međutim, hrvatski pevač nije “obrađivao” samo srpske pesme, nego i strane.

Verovatno najbolji primer je njegova numera “Moj dida i ja” koja, blago rečeno, neverovatno podseća na kompoziciju “Navigate The Seas Of The Sun” koju je Brus Dikinson, frontmen benda “Iron Maiden”, 2005. objavio na solo albumu “Tiranny Of Souls”, piše ''Telegraf''.

Brus Dikinson – “Navigate The Seas Of The Sun”

Tompson – “Moj dida i ja”

Perković je ''koketirao'' i s malo laganijim zvukom, pa je u pesmi ''Iza devet sela'' iskoristio zarazni, i lako prepoznatljivi ritam iz hita “Super Trooper” legendarnog švedskog sastava ABBA.

ABBA – “Super Trooper”

Tompson – “Iza devet sela”

2024 © - Vesti online