Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.03.2010.
23:19
Nezavisne novine A

Srpska: Silajdžić sprečava dokazivanje zločina

Predstavnici Republike Srpske u parlamentu BiH tražiće utvrđivanje eventualne odgovrnosti zbog angažovanja članova Kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića u odbrani uhapšenog člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

Javno podržava osumnjičene za ratne zločine: Haris Silajdžić


 

Ganić je uhapšen 1. marta u Londonu po zahtevu Srbije, čije ga pravosuđe sumnjiči za ratne zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu, maja 1992. godine, gde je ubijeno i ranjeno oko 100 vojnika JNA.

Kako su naveli neki od poslanika i delegata RS za banjalučke "Nezavisne novine", nedopustivo je da savetnik šefa države pruža podršku osobi osumnjičenoj za ratne zločine.


Arnaut: Montirani proces protiv Ganića

 

 

Damir Arnaut, Siljadžićev savetnik za ustavno-pravna pitanja, kaže da je u Londonu boravio da pruži podršku Ganiću, za "kojeg nema elemenata krivične odgovornosti za ratni zločin". "Ovo je montirani politički proces od strane Srbije. Haški tribunual utvrdio je da nema elemenata krivične odgovornosti profesora Ganića. Kada su ratni zločini u pitanju, merodavno je ono što utvrde Hagu, a rukovodim se dokumentacijom Haškog trubinala, gde se na 70 stranica materijala odbacuje svaka odgovornost Ejupa Ganića za ratni zločin u Dobrovoljačkoj", rekao je Arnaut. Podseća da je u London otputovao kao savetnik člana Predsedništva, i to po njegovom nalogu. "Svaki kabinet ima pravo da svoje aktivnosti organizuje samostalno. Sve troškove finansira ovaj kabinet iz svog budžeta i svaki od tri kabineta ima pravo na vlastite troškove", rekao je Arnaut.

Slobodan Šaraba, delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakao je da ga je 2004. godine tadašnji visoki međunarodni predstavnik smenio uz obrazloženje da je pružao podršku haškim optuženicima iako to, kako je dodao, nikada niko nije dokazao.

"Bio sam bez posla, bez mogućnosti da se prijavim i na Biro za zapošljavanje jer je neko rekao da pomažem optuženima za ratne zločine, a ništa nije dokazano. Na kraju je sve i odbačeno pa sam ponovo u politici. Sada Silajdžićev savetnik Damir Arnaut troši budžetska sredstva da stane u odbranu lica koje je osumnjičeno za ratni zločin i to nije nikome sporno", kaže Šaraba.

Šaraba smatra da je neprimereno da Arnaut, koji je imenovan za ambasadora BiH u Australiji, putuje u ime države da brani i oslobađa Ganića.


"Ambasador predstavlja sve građane jedne zemlje, predstavlja celu državu. Kakva je onda poruka kada ambasador u jednoj zemlji kritikuje pravosuđe neke druge zemlje, i to u ime svih nas. Najmanje što možemo očekivati je opoziv takvog ambasadora", rekao je Šaraba.

Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu, ne smatra da postoje elementi krivične odgovornosti kada se pruža podrška nekome ko je osumnjičen za ratni zločin jer tek predstoji proces dokazivanja.

"Neverovatno je to da se sprečava dokazivanje zločina jer su se Silajdžićev kabinet i njegovi kadrovi u institucijama BiH digli na noge upravo da bi sprečili procesuiranje. Oni ne traže izručenje Ganića BiH da bi ga ovde procesuirali već da bi ga oslobodili, i to je apsurd. Na taj način radi i Tužilaštvo BiH, koje nije prstom mrdnulo da ovu istragu dovede do kraja i ne bi to ni spomenuli da Ganić nije uhapšen", kazao je Jovičić.

On je najavio da će na sednici BiH parlamenta 10. marta tražiti da ispita učešće čelnika institucija BiH u slučaju "Ganić".

Arnaut je ponovio da je u London išao kao pravni savetnik Harisa Silajdžića, a ne kao ambasador jer tu dužnost još nije ni preuzeo jer nisu okončane birokratske procedure.

Nebojša Radmanović, član Predsedništva BiH iz RS, uputio je prošle nedelje predlog da na narednoj sednici parlamenta u dnevni red bude uvrštena rasprava i zauzimanje stavova o istupima službenika MIP-a BiH u vezi s hapšenjem Ejupa Ganića.

Ana Trišić-Babić, pomoćnica ministra za bilateralne odnose MIP-a, uručila je diplomatsku notu ambasadoru Srbije u BiH u kojoj negoduje zbog zahteva za ekstradiciju Ganića, a upućene su i dve note iz Ambasade BiH u Londonu britanskom ministarstvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online