Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 04.10.2013.
13:13
Đ. Barović - Vesti A

"Klintonu se priviđa velika Srbija"

Bivši američki predsednik Bil Klinton optužio je Srbe u BiH da su glavni kočničari ulaska ove zemlje u Evropsku uniju, ocenjujući da "nisu splasle težnje za stvaranjem velike Srbije".

Opsednut: Bil Klinton
 

Prisustvujući ceremoniji zvanične deklasifikacije oko 300 dokumenata CIA o ratu u Bosni, Klinton je naveo i da je američko angažovanje u tom ratu sprečilo etničko čišćenje muslimana.
 

"Naduvao" broj mrtvih

Klinton se još jednom poigrao brojem mrtvih u ratu u BiH iznoseći tvrdnju da je poginulo između 100.000 i 300.000 ljudi, navodeći da je ta brojka mogla da bude i veća da se SAD nisu umešale u sukob.
Međutim, ove brojke se u potpunosti razlikuju sa zvaničnim podacima demografskih eksperata Haškog tribunala, ali i muslimanskih nevladinih organizacija.
Naime, u izveštaju haških eskperata od pre tri godine, navodi se da je tokom rata poginulo ukupno 104.723 ljudi, a sa sličnim podacima je izašao i muslimanski Istraživačko-dokumentacioni centar BiH.

- U Briselu se održava sastanak da li BiH može ući u EU. Sada verovatno ne može jer ne mogu da uspostave nacionalne institucije koje bi im omogućile punopravno članstvo zato što Srbi i dalje žele da se priključe nekoj velikoj Srbiji - kazao je Klinton.


Nekadašnji premijer RS i predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocenjuje za "Vesti" da je izjava Klintona "glupost jednog frustriranog čoveka".
- Srbi ni blizu nisu kočničari ulaska BiH u Evropsku uniju i to je jasno svakome ko se iole razume u političke prilike u ovoj zemlji. Najveći kočničar je glomazan državni aparat na nivou BiH u kome svakodnevno dolazi do brojnih zloupotreba, ali i činjenice da i dalje ne postoji zajednička vizija budućnosti Bosne, već muslimanska strana pokušava da ostvari svoje ratne ciljeve, ali ovog puta kroz zvanične institucije - ističe Ivanić.


Predsednik Predsedništva Boračke organizacije RS Dražen Perendija ocenjuje Klintonovu izjavu kao "kliše o Srbima kao lošim momcima, koga Amerika ne želi da se odrekne".


- Klintonova teza o našim željama za velikom Srbijom je najobičnija glupost koja nema nikakve veze sa stvarnošću. Da bi BiH zaista ušla u EU, najpre bi moralo da dođe do poštovanja jednih prema drugima, a tu Srbi nisu kočničari, već muslimani. U krajnjem slučaju, velika Srbija bi zaista bila realna opcija da u poslednjem ratu naš narod nije izgubio toliko mladih života. Tek naša deca ili unuci bi mogli da pokušaju da dođe do ujedinjenja, ali ni to ne bi bilo protivno evropskom putu BiH - kaže Perendija.

POVEZANE VESTI

Petak 04.10.2013. 13:52
Овај педофил и наркоман је и даље жедан рата и крви, баш као и његове газде! Доћи ће вам крај кад тад, то је сигурно! А онда ћеш у паклу за сваког невиног да платиш много више!
Petak 04.10.2013. 16:09
Ti Clintone imas da jedes govna,jebala te "Velika Srbija".....
Petak 04.10.2013. 13:59
Ništa, vi bombardujte opet sve Srbe. Ajde ako smijete! ;) Pred Srbima je budućnost kad tad, a u zakonu 2 puta ne možete odgovarati za iste "zločine", a u praksi pecanje dva puta na istu foru ne uspijeva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online