Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 28.09.2013.
14:49
Srna A

Zločin nad vojnicima JNA još nekažnjen

Sutra se navršavaju 22 godine od još nekažnjenog zločina u bjelovarskoj kasarni nad vojnicima JNA, koji su se predali hrvatskoj vojsci, saopšteno je iz Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas".

Foto: Ilustracija

Hrvatske snage su po ulasku u kasarnu ubile komandanta kasarne "Božidar Adžija" u Bjelovaru i dvojicu njegovih pomoćnika, a četiri dana kasnije strijeljale su još šestoricu pripadnika JNA. Trojicu oficira hicima u glavu iz pištolja ubio je predsednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić, ali Haško tužilaštvo nikada nije otvorilo istragu protiv njega, iako je porodica jednog od ubijenih oficira to zatražila još u julu 1998. godine, navodi se u saopštenju "Veritasa".

Sud u Bjelovaru je 2006. godine pokrenuo istragu protiv Šimića, nakon što je televizija Srbije - RTS objavila snimke zločina i nakon što im je Haški sud ustupio dokumentaciju, ali je Šimić, nakon 11 dana provedenih u pritvoru, pušten da se brani sa slobode, na kojoj uživa sve počasti najuglednijeg građanina Bjelovara.

Za ubistvo šestorice zarobljenih pripadnika JNA i pokušaja ubistva jednog civila, sud u Bjelovaru je optužio četvoricu pripadnika bjelovarske policije Luku Markešića, Zdenka Radića, Zorana Marasa i Ivana Orlovića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila.

Oni su dva puta nepravosnažno oslobađani, jednom osuđeni na kazne ispod zakonskog minimuma, dok su četvrtom pravosnažnom presudom pred sudom u Zagrebu 2011. godine svi oslobođeni optužbe, jer prema izmenjenoj optužnici "pomaganje u ratnom zločinu" nije krivično delo.

U "Veritasu" podsećaju da su pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde /ZNG/, nakon višednevne blokade, 29. septembra 1991. godine napali Kasarnu "Božidar Adžija" u Bjelovaru, u kojoj je bila stacionirana 265. motorizovana brigada JNA i regruti pristigli na redovno odsluženje vojnog roka.

Pošto je izostala pomoć viših komandi JNA, komandant brigade pukovnik Rajko Kovačević je na izmaku dana naredio je predaju vojnika i starešina i njihovo postrojavanje u krugu kasarne.

Po ulasku u kasarnu predsednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić je naredio da se zarobljeni vojnici i oficiri JNA skinu do pojasa. On je potom komandanta kasarne pukovnika JNA Rajka Kovačevića i njegove pomoćnike oficire Miljka Vasića i Dragišu Jovanovića odveo u stranu i u svakoga ispalio po dva metka iz pištolja, usmrtivši ih na licu mesta.

Kako bi sprečio da skladište municije i eksploziva u obližnjoj šumi Bedenik padne u ruke hrvatskim "zengama", major JNA Milan Tepić ga je digao u vazduh, pri čemu je poginuo i on i njegovih sedam vojnika. Sutradan su, po Šimićevoj naredbi, građani Bjelovara obilazili zauzetu kasarnu, u kojoj su bili izloženi leševi ubijenih oficira, koje su u mimohodu skrnavili pljuvanjem i mokrenjem po njima.

Šestorica zarobljenih pripadnika JNA, uglavnom sa područja Bjelovara, među kojima i dvojica Hrvata, prvo su zatvoreni u policijsku stanicu, a potom su ih noću 3. oktobra strijeljala lica u fantomkama u obližnjoj šumi, a strijeljanje je preživio jedan srpski civil iz Bjelovara. U Bjelovaru se 29. septembar slavi kao Dan grada.

POVEZANE VESTI

Subota 28.09.2013. 15:07
Samo jedan u nizu nekaznjenih zlocina srbo-katolicke 'hrvatske nacije' koje cine od prvog momenta svog laznog postojanja i uvek nad pravoslavnim Srbima. Psihijatri i sociolozi objasnjavaju ovu pojavu kao ubijanje samog sebe. Reklo bi se da ustvari pokusavaju da ubiju Srbina u sebi.
Subota 28.09.2013. 15:40
Da i da li je bilo ko odgovarao za pogibiju vojske JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici prilikom povlačenja prema Lukavici? Da li je iko odgovarao za zločin i pogibiju vojske JNA u Tuzli prilikom povlačenja kada je poginulo preko 200 lica? Tuzla taj dan slavi kao dan grada.... Da li je iko odgovarao za zločin u Splitu u luci Lora gdje su mučeni i ubijani pripadnici JNA? Da li je proglašen za zločinca onaj radnik Splitskog brodogradilišta kada je kao krvoločna zvjer skočio na tenk i nemilosrdno zadavio nesretnog vojnika iz Makedonije...??? Ovo je na žalost samo kap u moru svih zločina koji su do dan danas ostali bez prave kazne.....
Subota 28.09.2013. 16:08
ovaj pukovnik je predao kasarnu.... I pobio svoje ljude ? onaj nepomenik (ne mogu ni ime da mu spomenem) što je predao Varaždinski korpus je direktno uticao na konačni ishod rata... Onoliko naoružanja da se preda ustašama bez borbe ??? Ali je zato Major Milan Tepić, zajedno sa Vojnikom Stojadinom Mirkovićem, bio na visini zadatka... Hvala njima i Hvala njihovim majkama što su nam učinile čast !!! Oni su rođeni da žive večno !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online