Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.09.2013.
12:33
Srna A

Tužilac krio predmet o mučenom Srbinu

Državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić sakrio je svojevremeno u ladicu predmet o Srbinu Dragomiru Miljkoviću, koji je mučen u splitskoj "Lori", pa sada država mora da, posle nagodbe, plati Smiljkoviću 300 hiljada kuna.

Miljković je završio u "Lori" krajem avgusta 1992. godine, a postupak protiv njega vodio je upravo sadašnji državni tužilac Bajić, nadležan i za postupak u sklopu kojeg su u junu 1992. godine u "Lori" završili Srbi iz kaštelanskog zaleđa.

Foto: Ilustracija

Oni su tada osumnjičeni za "podrivanje ustavnog poretka i oružanu pobunu", a danas, kao žrtve, u pravosnažno zaključenom "slučaju Lora" tuže osam vojnih policajaca.

Opštinsko tužilaštvo u Splitu nagodilo se sa Dragomirom Miljkovićem, pa će mu za

Pročitajte i:

 

stvari odnesene iz stana u Ulici Ruđera Boškovića država platiti 200 hiljada kuna, dok će za bolest - PTSP, koji mu se razvio tokom zatočeničkih dana u "Lori", dobiti 40 hiljada kuna.

Država će na ime parničnog troška platiti i advokata koji je zastupao Miljkovića u dva spora koja su na splitskom Opštinskom sudu vođena od 1993. godine. Sve skupa izađe gotovo 300 hiljada kuna. Poreski obveznici mogu biti srećni - jer Miljkoviću nisu ništa platili za polomljena rebra i otimačinu stana, odnosno, stanarskog prava, navode hrvatski mediji.

O Bajićevom učešću u slučajevima koji su se dešavali u "Lori", a danas su pred sudovima, štampa je često pisala.

Tako je 13. juna 1992. godine Bajić posjetio "Loru" kada su stradali Nenad Knežević i Gojko Bulović - Srbi iz kaštelanskog zaleđa koje je glavni državni tužilac tada teretio za formiranje SAO Kaštela s ciljem pripajanja SAO Krajini. Reč je bila o potpuno izmišljenom iskazu građevinskog radnika Petra Novakovića, koji se nedavno u pijanom stanju - ubio.

''Bajić je 10 godina kasnije tvrdio da nije znao da su civili dovođeni u "Loru", ali je posle 13. juna 1992. godine to morao da zna, jer se uverio vlastitim očima.

Jer, kako je onda Miljković završio u "Lori" više od dva meseca kasnije'', pita portal "Indeks.hr".

Posle gotovo dva miliona kuna isplaćenih porodicama Bulović i Knežević, obeštećeno je još nekoliko ljudi, bivših zatvorenika "Lore" i žrtava "montiranog procesa Mladena Bajića".

Državno tužilaštvo zaključilo je nagodbe na, uglavnom, 140 hiljada kuna za prebijanje i spajanje na struju sa popratnim efektima na psihu. Oštećenih je mnogo, tako da će ukupna svota sigurno premašiti tri miliona kuna, a sve su to posledice postupaka koje je pre 20 godina vodio sadašnji glavni državni tužilac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online