Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 01.09.2013.
11:50
mondo.rs A

Ubio se najpoznatiji hrvatski terorista

U svom stanu u Zagrebu ubio se Zvonko Bušić, najpoznatiji hrvatski terorista, poznat po otmici aviona 1976. u SAD. On je u američkom zatvoru odležao 32 godine zbog pogibije policajca i otmice aviona, kojom je hteo da "upozori svet na položaj Hrvatske u Jugoslaviji".

Teroristu je mrtvog pronašla supruga Džulijen, takođe terorista, koja je zajedno sa suprugom učestvovala u otmici aviona 1976. godine
 


U Hrvatsku se vratio 2008. godine, da bi se 2010. politički aktivirao u Hrvatskoj stranci prava dr. Ante Starčević Ruže Tomašić, ali se već u avgustu 2011. povukao sa političke scene.


Iz kruga porodice "Večernjem listu" je potvrđeno da se Bušić ubio vatrenim oružjem, a pronašla ga je supruga Džulijen. Motivi koji su ga naveli na ovakav čin su potpuna nepoznanica, prenosi list.


Otmica Boinga za nezavisnost Hrvatske

Grupa hrvatskih političkih aktivista 10. septembra 1976, Zvonko i Džulijen Bušić, Petar Matanić, Frane Pešut i Slobodan Vlašić otela je putnički avion Boing 727 TWA 355 na letu od Njujorka do Čikaga sa 76 putnika, s namerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se "objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na njenu nezavisnost s naslovom "Poziv na borbu protiv srpske hegemonije", a konačni cilj trebalo je da budu Zagreb i Solin.
 

Deportacija iz SAD

Zvonko Bušić pomilovan je 2008, posle 32 godine zatvora, i premešten iz zatvora pod nadležnost Imigracione i carinske službe radi deportacije u Hrvatsku, bez prava na povratak u Sjedinjene Države.

Glavni cilj otmice bio je, kako su tvrdili, "pokušaj prisiljavanja američkih i evropskih medija da objave Bušićeve letke u kojima je bila sadržana istina o srpskom zlostavljanju hrvatskog naroda u Jugoslaviji".


Sa sobom nisu nosili oružje već materijal od kojeg su napravili lažni eksploziv koji su omotali oko svojih tijela, a pravu bombu kao i propagandni materijal Bušić je ostavio u pretincu njujorške podzemne železnice.


Pošto su na njihov zahtev proglasi objavljeni u američkoj štampi, avion je sleteo u Pariz gde su se otmičari predali. Prilikom pokušaja deaktiviranja bombe poginuo je američki policajac Brajan Marej, a trojica su bila ranjena.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.09.2013. 12:25
Pa kako da ne covek ceo zivot zrtvovao za "NEZAVISNU"hrvatsku a sta oni uradise............pripojili se EU......i ćao nezavisnosti! Je*o lud zbunjenog
Nedelja 01.09.2013. 13:10
Pocelo je pocelo......................................................................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online