Nedelja 01.09.2013.
11:50
mondo.rs

Ubio se najpoznatiji hrvatski terorista

Teroristu je mrtvog pronašla supruga Džulijen, takođe terorista, koja je zajedno sa suprugom učestvovala u otmici aviona 1976. godine
 


U Hrvatsku se vratio 2008. godine, da bi se 2010. politički aktivirao u Hrvatskoj stranci prava dr. Ante Starčević Ruže Tomašić, ali se već u avgustu 2011. povukao sa političke scene.


Iz kruga porodice "Večernjem listu" je potvrđeno da se Bušić ubio vatrenim oružjem, a pronašla ga je supruga Džulijen. Motivi koji su ga naveli na ovakav čin su potpuna nepoznanica, prenosi list.


Otmica Boinga za nezavisnost Hrvatske

Grupa hrvatskih političkih aktivista 10. septembra 1976, Zvonko i Džulijen Bušić, Petar Matanić, Frane Pešut i Slobodan Vlašić otela je putnički avion Boing 727 TWA 355 na letu od Njujorka do Čikaga sa 76 putnika, s namerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se "objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na njenu nezavisnost s naslovom "Poziv na borbu protiv srpske hegemonije", a konačni cilj trebalo je da budu Zagreb i Solin.
 

Deportacija iz SAD

Zvonko Bušić pomilovan je 2008, posle 32 godine zatvora, i premešten iz zatvora pod nadležnost Imigracione i carinske službe radi deportacije u Hrvatsku, bez prava na povratak u Sjedinjene Države.

Glavni cilj otmice bio je, kako su tvrdili, "pokušaj prisiljavanja američkih i evropskih medija da objave Bušićeve letke u kojima je bila sadržana istina o srpskom zlostavljanju hrvatskog naroda u Jugoslaviji".


Sa sobom nisu nosili oružje već materijal od kojeg su napravili lažni eksploziv koji su omotali oko svojih tijela, a pravu bombu kao i propagandni materijal Bušić je ostavio u pretincu njujorške podzemne železnice.


Pošto su na njihov zahtev proglasi objavljeni u američkoj štampi, avion je sleteo u Pariz gde su se otmičari predali. Prilikom pokušaja deaktiviranja bombe poginuo je američki policajac Brajan Marej, a trojica su bila ranjena.

2024 © - Vesti online