Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.08.2013.
23:42
Beta A

Generalu Trifunoviću obnova suđenja u Hrvatskoj

Generalu nekadašnje JNA Vladimiru Trifunoviću ponovo će se suditi za ratne zločine u Varaždinu 1991, javili su hrvatski mediji. Veće Županijskog suda u Varaždinu donelo je rešenje o obnovi sudskog postupka poslednjem komandantu varaždinskog korpusa JNA, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Varaždinu. Rešenje je doneto na zahtev Trifunovića.

Osuđen i u Hrvatskoj i u Srbiji: Vladimir Trifunović
 

Na sudu u Varaždinu potvrđeno je da novo suđenje čeka i osuđenog bivšeg komandanta kasarne Kalnički partizani u Varaždinu Berislava Popova, koji je takođe podneo zahtev za obnovu postupka, ali i komandanta kasarne Jalkovečke žrtve Vladimira Davidovića iako on nije podneo zahtev za obnovu, prenosi agencija Hina.


Obnova postupka omogućena je zbog pojave novih dokaza i činjenica koje bi, kako se navodi, da su bile poznate u vreme prvog sudskog postupka, bitno uticale na konačnu presudu.


Tako su dodatno ispitani svedoci Radimir Čačić i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić koji su u iskazima dali nove dokaze za koje se prepostavlja da će u obnovljenom postupku ići u prilog Trufunoviću, Popovu i Davidoviću.


Tako je uoči odlaska u zatvor na odsluženje zatvorske kazne zbog saobraćajne nesreće, bivši potpredsednik hrvatske Vlade Radimir Čačić u iskazu rekao da nije postojala namera JNA da granatira civilne ciljeve u Varaždinu. On je rekao da su neki civilni ciljevi, poput pogona Metalske industrije Varaždin i civilne kuće u okolini kasarne u Optujskoj, bili vojni ciljevi, jer se u MIV proizvodilo oružje dok su se u privatnim kućama nalazili pripadnici Hrvatske vojske.


Čačić je rekao da Trifunović nije tražio napad na varaždinski aerodrom, dok, prema tvrdnjama Mesića, Trifunović nije naredio borbena delovanja nasumice po civilima i po civilnim objektima, kao i da je odbijao naredbe Živote Avramovića, komandanta zagrebačke vojne oblasti, za vojnim delovanjem po Varaždinu, navodi agencija Hina.


Još se ne zna kada će početi novo suđenje i na kojem će im se hrvatskom sudu suditi.


Trojica pripadnika bivše JNA osuđena su 1993. na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Trifunović i Popov osuđeni su na po 15, a Davidović na deset godina zatvora.


General Vladimir Trifunović je na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i odbrambene moći JNA i činjenice da nije vojno delovao po Varaždinu. Berislav Popov je na istom sudu osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprotstavio Trifunoviću i nastavio vojno delovanje po Varaždinu kada je za to postojala prilika.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.08.2013. 15:40
Пре ће ген.Трифуновић бити рехабилитован у Зг него у Бг!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online