Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.08.2013.
14:32
Beta A

Kobasica "seme razdora" Hrvata i Slovenaca

Evropska komisija će najesen morati da presudi da li Hrvatska može i dalje da proizvodi kobasicu pod nazivom "kranjska", pošto je u julu istekao rok da se oko toga nagodi sa Slovenijom.

Kranjska kobasica "seme" razdora među Hrvatim i Slovencima
 

Ljubljana je podnela zahtev Evropskoj uniji da se "kranjska klobasa" stavi pod EU režim "oznake zaštićenog porekla" i odbija zahtev hrvatskih proizvođača da i dalje proizvode "kranjsku".

Hrvatska je dok nije ušla u članstvo EU mogla da proizvodi "kranjsku kobasicu", ali sad Slovenija očekuje da Evropska komisija zaštiti ovaj slovenački proizvod na teritoriji cele Unije.

Srbija da zaštiti svoje brendove

Srbija bi takođe mogla da na prostoru Evropske unije posebnom oznakom
kvaliteta obeleži svoje izvorne proizvode kao što su, uz "srpsku
šljivovicu", dunjevača, ajvar, homoljski med, futoški kupus,
mineralne vode, vina "krokan" i "bermet", duvan čvarci, krivovirski
kačkavalj, svrljiški belmuž, maline, i drugi proizvodi, kao recimo
"sremski kulen" i "sremska kobasica". Mada srpski proizvođači tu treba da požure, jer bi se vrlo lako moglo desiti da Hrvatska, sada članica EU, takođe zatraži eksluzivnu oznaku za svoje "sremske" proizvode.

Srbija, recimo, ima sličan problem sa zaštitom svoje šljivovice jer je Češka još 2007. u EU kao proizvod geografskog porekla zaštitila svoju vrstu rakije od šljive u Moravskoj, pod nazivom "slivovice".

Srbija bi, međutim, u EU mogla da dobije zaštitu svoje, besumnje poznate, šljivove rakije pod nazivom "srpska šljivovica", kao što je to, recimo, i zaštićeni naziv "škotski viski".

Ali, kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, nije samo "kobasica razdora" zaoštrila komercijalne odnose dve zemlje. Hrvatski proizvođači vina u Istri zavapili su u pomoć jer se ispostavilo da je Slovenija još pre nekoliko godina uspela da kao svoj zaštićeni proizvod geografskog porekla u EU uvrsti i vino "Teran/Terrano", s obrazloženjem da je to jedinstveno vino koje se proizvodi isključivo od sorte grožđa na Krasu u slovenačkom delu Istre.

I sad kad je Hrvatska ušla u članstvo EU, hrvatska vina s nazivom "Teran" su povučena s rafova samoposluga u Sloveniji, koja sad traži da se ta mera dosledno sprovede u celoj Uniji.

Hrvatska vlada se žalila Evropskoj komisiji, ali je predstavnik za štampu u Komisiji u Briselu ovih dana saopštio da je Slovenija u pravu jer je blagovremeno u nadležnom telu EU izdejstvovala "zaštićenu oznaku porekla" za svoj Teran, a Hrvatska je zakasnila da
u određenom roku stavi primedbu na taj zahtev Ljubljane.

Pravo da ospore zahteve neke države za zaštitu oznake porekla, geografskog porekla ili "tradicionalnog proizvoda" za neki roizvod imaju sve zemlje EU, isto kao i zemlje izvan Unije, posebno one koje već imaju neki ugovorni odnos s EU, kao što je, na primer, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Hrvatska vlada je, ljuti su proizvođači vina u Istri, loše pregovarala o članstvu s EU i propustila da obezbedi svoje vinogradare. Sada bez saglasnosti Ljubljane, Zagreb ništa ne može da učini, potvrdili su i izvori u Evropskoj komisiji.

A kad je reč o "kranjskoj kobasici", tu je Slovenija uspela da se nagodi s Austrijom i Nemačkom gde se "kranjska" proizvodi poz nazivom "krainer". Ljubljana je dala saglasnost da se "KrainerWurst" i dalje proizvodi ali isključivo pod tim imenom, bez ikakvog pominjanja slovenačkog naziva, odnosno porekla.

Hrvati su u žalbi naveli da firme "Podravka" i "Gavrilović" već decenijama proizvode "kranjsku: i ukazivali na to da se od izvoza ovog proizvoda dobija trinaest miliona evra, potežući i tvrdnju da je reč o vrsti proizvoda kao što je "praška šunka", "milanska
salama", "frankfurtska kobasica" ili "trapist sir".

Slovenija je, međutim, naglašavala da "kranjska kobasica" može biti samo ona za čiji kvalitet jamči to da je proizvedena na području Kranja, u Sloveniji, od tamošnjeg mesa i drugih primesa i takođe "kranjskom" izvornom tehnologijom.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.08.2013. 22:16
ако има ико гори од крвата , а оно словенци - нема већег лопова него онај ко лопову украде ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online