Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.07.2013.
18:01
RTS A

BiH: Usvojen zakon o matičnom broju

Veće ministara Bosne i Hercegovine je na sednici u Sarajevu jednoglasno usvojilo izmene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, koji nije bio na snazi od 12. februara ove godine.

U Sarajevu se danima protestovalo zbog neusvajanja zakona o JMBG
 

Predlagač zakona je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a prema zakonu ukupno će biti devet registracionih područja, u Federaciji BiH pet, Republici Srpskoj tri i Brčko distriktu jedno. Zakonom je definisano da JMBG, koji je izdavan prema dosadašnjim propisima, ne podleže promenama, saopšteno je iz Veća ministara.
 

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je nakon sednice Veća da je zadovoljan usvajanjem predloga zakona i dodao da očekuje njegovo usvajanje na sutrašnjoj sednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH po hitnom postupku.
 

"Mislim da se nakon dugih rasprava došlo do rešenja koje zadovoljava sve strane u BiH. Taj zakon je usklađen sa Ustavom BiH i istovremeno rešava probleme građana. Bilo je vreme da pokažemo da smo zreli za donošenje krupnih odluka i ovako važnih zakona", rekao je Nović, a preneo Dnevni avaz.
 

Predsedavajući Veća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je posle sednice rekao novinarima da je ovaj zakon utvrđen i po hitnom postupku upućen Parlamentu BiH da bi sutra bio razmatran. Zadovoljan je što je Veće ministara konačno došao do jednoglasnih rešenja koja su, uz prisustvo svih članova, usvojena. Bevanda očekuje da će predlog "proći" u oba doma državnog parlamenta, prenela je agencija Fena.
 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocenjuje da je dobro da je postignut konsenzus u Veću ministara, ali i napominje da će ta "priča" biti završena tek nakon glasanja u parlamentu BiH.
 

"Nadam se da će i ova priča, koja je izazvala prilične turbulencije u BiH, biti završena", rekao je Radojičić, ali je dodao da "ovde, sve dok se stvar ne završi sa potpunim glasanjem u oba doma Parlamentarne skupštine, ne može biti sigurno kako će se ko ponašati i da neko neće promeniti mišljenje", prenela je Fena.
 

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je predlog izmena zakona o JMBG.
 

"Predlog zakona predstavlja bespogovorno prihvatanje ultimatuma srpskih političkih stranaka", piše u saopštenju najveće opozicione stranke u BiH, prenela je agencija Hina.
 

Zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, u Sarajevu su prethodnih mesec dana organizovani masovni protesti građana. Zakon o jedinstvenom matičnom broju Veće ministara je više puta slalo u parlamentarnu proceduru, ali od februara do danas nije bio usvojen. Veće ministara BiH je u međuvremenu usvojilo privremenu odluku o matičnom broju, kako bi novorođene bebe bile upisane u knjigu rođenih, dok zakon ne bude usvojen.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.07.2013. 22:16
А све је могло бити давно решено и без оног циркуса око зграде парламента! Али,није успело оно што су многи у Сарајеву прижељкивали,а то је државни удар!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online