Petak 5. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 10.07.2013.
22:46
Beta A

"Karadžić je pošten čovek, ne bi on odobrio streljanje muslimana"

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane Zvonko Bajagić izjavio je da Karadžić, u julu 1995, nije znao za ubijanje Muslimana iz Srebrenice. Tadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske, Bajagić je to posvedočio na osnovu utiska koji je stekao tokom susreta sa Karadžićem na Palama, tri dana posle pada Srebrenice. Karadžić, koga je dobro poznavao, "nikada ne bi odobrio ubijanje muslimanskih zarobljenika".

Tadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske, Zvonko Bajagić (ovde nema šajkaču)
 

Svedočeći sa šajkačom na glavi, Bajagić je izjavio je da je 13. jula 1995. bio u Srebrenici i u obližnjim Potočarima video ukrcavanje muslimanskog stanovništva u autobuse. Tvrdio je, međutim, da nije video odvajanje muškaraca od njihovih porodica.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, Bajagić je potvrdio i ono što nije naveo u izjavi Karadžićevoj odbrani - da je video veliki broj muslimanskih zarobljenika na fudbalskom igralištu u selu Nova Kasaba. Kada je jedan od dvojice "Grka-dobrovoljaca" u redovima Drinskog kopusa, sa kojima je tada bio, fotografisao zarobljenike, načelnik za bezbednost te jedinice Vujadin Popović je uzeo aparat i osvetlio film, "da ne bi ostao trag o tom slikanju", kazao je Bajagić.

Bajagić je tužiocima potvrdio da se u Srebrenici sastao i sa komandantom VRS Ratkom Mladićem, te da je, istog dana u njegovoj kući u Vlasenici, Mladić razgovarao sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova RS Tomom Kovačem. Na sugestiju tužioca da su zarobljenici iz Srebrenice morali biti tema, Bajagić je odgovorio da to ne zna, zato što u razgovoru nije učestvovao.

Svedok je rekao i da je za masovno ubistvo srebreničkih Muslimana u selu Kravica, 13. jula 1995, saznao "sutradan". Tužilac je tvrdio da je Bajagić iz izjave odbrani izostavio sve te događaje da bi pokazao da Karadžić ništa o njima nije znao, kada su se sastali 14. jula na Palama. Svedok je to odbacio rečima da ga o tome niko iz odbrane nije ni pitao. Tokom susreta, Bajagić je, po sopstvenim rečima, pitao Karadžića, koga je znao kao "poštenog, bogobojažljivog čoveka", šta će se dogoditi sa muslimanskim stanovništvom iz Srebrenice, čije je odvođenje video. Karadžić je bio "nešto nervozan" i odgovorio mu je da "gleda svoja posla".

"Bilo mi je žao što taj narod pati, koji je prolazio pored moje kuće... Pravio sam razliku između civilnog stanovništva, koje je patilo, kao i srpsko, i njihovih vojnika koji su zlikovci", rekao je Bajagić.

"Drago mi je što je 'pala' Srebrenica"

Zarobljenici na igralištu u Novoj Kasabi svedoka "uopšte nisu interesovali" zato što je "pretpostavljao da su vojska...nisu možda svi, ali za mene su zločinci". Bajagić je, istovremeno, priznao da mu je bilo "drago što je Srebrenica pala" zato što su muslimanske snage iz enklave "nanele silu ljutih jada" Srbima u okolnom području.

Na sugestiju tužilaca da je Karadžiću, tokom susreta na Palama, rekao sve što je znao o tim zarobljenicima, ubistvima u Kravici i odvođenju stanovništva, Bajagić je ostao pri iskazu da je predsednika RS pitao samo gde se odvode civili. Iako je u radnom rasporedu Karadžićevog kabineta, prikazanom u sudnici, bilo zapisano da je Bajagić tamo boravio do ranih jutarnjih sati 15. jula 1995, svedok je tvrdio da se na kratko sastao s Karadžićem i da je to možda bilo 13. jula.

Dok ga je dodatno ispitivao Karadžić, Bajagić je kazao i da je za masovno ubistvo u Kravici saznao "sutradan" posle njihovog susreta, a ne dan posle zločina, kako je prethodno odgovorio na pitanje tužioca.

Pozvan od predsedavajućeg sudije Ogon Kvona da precizira da li je za kravički masakr saznao dan pošto se dogodio, svedok je odgovorio da "nije siguran - 14. ili 15. jula". Sa Karadžićem o tome, međutim, kako je izjavio, nije razgovarao na Palama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.07.2013. 01:20
"Karadžić je pošten čovek, SLAVA PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRPSKE.
Sreda 10.07.2013. 23:19
Камо среће да јесте и то што више али није, већ је бранио своје. И Милошевић има ту грешку што није побио колоне шиптарских брђана кад су напустали своја места. Много би боље живели сада.
Četvrtak 11.07.2013. 09:04
Да ли је поштен или није,о том-потом,али сигурно је да као човек не би наредио масовна стрељања муслимана,без обзира што су се они (муслимани!) понашали као дивљаци према заробљеним и немоћним Србима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online