Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 08.07.2013.
13:05
Đ. Barović - Vesti A

Na stotine grobnica ubijenih Srba

Otkriće masovne grobnice na centralnoj deponiji u Buća Potoku u Sarajevu samo je još jedan od dokaza da su muslimanske vlasti tokom, ali i posle rata planski i sistematski činile sve da sakriju tragove ubistava Srba u ovom gradu, tvrdi za "Vesti" Nedeljko Mitrović, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

Kosti ispod đubreta: Masovna grobnica u Buća Potoku
 


- Muslimani su činili sve da Sarajevo predstave kao grad u kome su samo oni stradali i otuda su na svaki način, ne birajući sredstva, činili sve da zatru i najmanji dokaz ubistava Srba. Nažalost, sve je to rađeno i uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice - kaže Mitrović.


Da podsetimo, nedavno je posle DNK analize utvrđeno da se na lokalnoj deponiji u Sarajevu, na dubini od oko 30 metara, nalaze ljudske kosti, a da njihova starost upućuje da mogu biti žrtve poslednjeg rata u Bosni.

Tadić ne mari, Nikolić ćuti

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da je od 10.000 ubijenih Srba u Sarajevu, najmanje 3.300 onih koji su nastradali u nekom od 126 logora.
- Najviše ih je prošlo kroz kasarnu "Viktor Bubanj", ali bilo je i logora sa zvaničnim nazivom "Alija Izetbegović". Srbi su mučeni i ubijani i postoje ozbiljni podaci da su tela sahranjivana na stadionu Koševo, u Vojnoj bolnici, na Ali Pašinom polju, ali i samom centru Sarajeva - kaže Dukić.
- Karla del Ponte mi je svojevremeno rekla da odlično zna šta se događalo u Sarajevu sa Srbima zbog čega će posthumno podići optužnicu protiv Alije Izetbegovića, ali me je slagala. Mnogo gore sam se ipak osećao kada sam dokaze predočio bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću. On mi je rekao da to nije njegov, već naš problem. Nedavno sam poslao sve dokaze Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, ali još čekam odgovor - ističe Dukić.


- Bilo je potrebno čak dva meseca za uklanjanje tona i tona smeća, a zatim probnog kopanja, da bismo pronašli posmrtne ostatke nekoliko desetina Srba ubijenih na najgnusniji način u Sarajevu tokom rata, koji su prebačeni i bačeni u smeće na gradsku deponiju u Buća Potoku, za šta imamo dokaze - tvrdi predsednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.


On dodaje da se traga za još najmanje 350 nestalih sarajevskih Srba i očekuje da će već ove nedelje stići odobrenje Suda i Tužilaštva BiH da se započnu ekshumacije na ovoj deponiji.

Asfaltom preko stratišta

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević kaže da je u Sarajevu tokom rata ubijeno najmanje 7.500 Srba, što je više od polovine stradalih civila u ovom gradu.
- Nažalost, Beograd je pre nekoliko godina učestvovao u doniranju šetališta ispod Trebevića, a da nisu ni hteli da čuju upozorenja da su se na tom potezu možda nalazile mnoge masovne grobnice Srba - kaže Ivanišević.

Nedeljko Mitrović dodaje da je ovo samo jedno od mnogih mesta na kojima su Srbi bacani ili su tela naknadno prebacivana.


- Odmah posle rata, na osnovu odluke o navodnom sanitarnom čišćenju, mnoge grobnice su izmeštene sasvim legalno, ali se i danas ne zna gde jer opštinske vlasti navodno nemaju tu dokumentaciju. Međutim, potrebno je istražiti policijske arhive jer za tako nešto je morala postojati naredba i zapisnik - kaže Mitrović i dodaje da je za Srbe najveći hendikep bio u tome što nije postojalo DNK veštačenje kad su po Sarajevu otkrivane masovne grobnice, pa su raznorazni eksperti ostatke kostiju mahom označavali da su "životinjskog porekla".


- Nažalost, danas više niko ne može sa sigurnošću da kaže koliko je još tih primarnih ili sekundarnih masovnih grobnica. Međutim, i dalje postoje svedoci tih "sanitarnih čišćenja" i to je nam uliva nadu da bi većina nestalih Srba iz Sarajeva ipak mogla da bude pronađena - naglašava Mitrović i dodaje da su među svedocima i političari koji su izdavali te naredbe oni koji su ih sprovodili u delo, ali i oni koji su sve to prećutkivali

.
On kaže da je jedan od ključnih svedoka Amor Mašović, predsedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale BiH. Mašović bi morao da ima podatke o tome kako i gde su prebacivani posmrtni ostaci ubijenih u Sarajevu jer postoji ozbiljna sumnja da je najmanje stotinak Srba i dalje zakopano po raznim parkovima, između solitera, po grobljima, ali i drugim deponijama.

Deklaracija

Nedeljko Mitrović kaže da će 30. avgusta, za Dan nestalih, uputiti Skupštini BiH deklaraciju u kojoj će zatražiti da se napokon otpočne sa rešavanjem sudbine nestalih i ubijenih Srba u BiH.
- Iskreno, sumnjam da će to proći jer međunarodna zajednica i dalje ima dvostruke standarde. Od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka sam tražio da upravo iz Sarajeva počne proces pomirenja naroda tako što će pomoći u rasvetljavanju sudbine nestalih Srba - kaže Mitrović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.07.2013. 13:34
Zar nase zrtve stvarni nista ne vrede?Nemogu da verujem!
Ponedeljak 08.07.2013. 14:34
ma ovo sigurno nisu srbi, to su zrtve iz srebrenice!!! oni nas u dzubre, a mi njima 50.000€ zato sto nas prave budalom na nekoj farmi!!!
Ponedeljak 08.07.2013. 14:37
"српске" власти не маре ни за живе... ако нису део њихове касте... а камоли за мртве... још у Сарајеву ? ма иди бре... Па, јел' "лепо" рекао четнички "војвода" шумадинац да су то све - Босанци ????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online