Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.07.2013.
12:34
B. ĐOKIĆ A

Kroz Hrvatsku samo veće gužve

Zbog zatvaranja dva malogranična prelaza, tokom ovog leta na hrvatskoj granici prema Srbiji moguća su malo veća zadržavanja, upozorava Nenad Banović

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju nije doneo velike promene onima koji putuju za Srbiju kroz ovu zemlju. Pogranični sistem ostao je praktično isti, pa putnici nemaju razloga da brinu da će hrvatski graničari imati neke posebne prohteve, kaže za "Vesti" Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije MUP Srbije.


- Sve je ostalo isto, pa je i dalje na snazi propis da se bez prijave može preneti do 10.000 evra. Koliko smo obavešteni od kolega iz Hrvatske, kod njih takođe važi pravilo da ko ulazi u zemlju treba da ima od 50 do 100 evra po danu boravka, ali se neće tražiti da se pokaže novac, već su garancija i kreditne kartice.

Nenad Banović

Kako su nam rekli, za one koji su na proputovanju kroz ovu zemlju neće se svakako tražiti da pokažu pare. Treba obratiti pažnju da imate sa sobom putno i zdravstveno osiguranje, a bez ikakvih problema mogu se prenositi lične stvari kao što su laptopovi, kamere i ostali uređaji - objašnjava Banović.


Od ulaska Hrvatske u EU zatvorena su dva malogranična prelaza, Vajska kod Vukovara i Berkasovo. Zbog toga se tokom leta očekuju malo veće gužve, pa na to naši sunarodnici koji dolaze da letnje odmore provedu u rodnom kraju treba da obrate pažnju. Poslednjih dana bila je velika gužva na ulasku u Hrvatsku iz Srbije za kamione, a razlog je prilagođavanje carinskog sistema Hrvatske standardima Evropske unije.


- Režim na granici se ne menja. I dalje je potreban pasoš za putovanje u Hrvatsku, dok državljani Hrvatske, kao i svi državljani zemalja EU mogu u Srbiju da uđu s ličnom kartom. Novina je suspendovanje Sporazuma o pograničnom saobraćaju, ali su u toku pregovori da se on obnovi. To znači da osobe koje živi u pograničnom pojasu, odnosno do 30 kilometara od granice ne mogu više da prelaze granicu s pograničnim propusnicama - kaže Banović.


Jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju, jer često sunarodnici iz dijaspore sa rođacima iz Srbije odlaze u Hrvatsku ili Grčku na more, jeste da maloletne osobe, ukoliko nisu sa roditeljima, moraju kod sebe da imaju saglasnost oba roditelja za prelazak granice i put u inostranstvo.
 

Preporuka graničnih prelaza


Preporuka svima koji tokom leta dolaze u Srbiju jeste da ukoliko putuju iz pravca Mađarske, koriste druge granične prelaze osim Horgoša, kao što je Bački Vinograd, koji je u blizini.


- To je prvi granični prelaz na kojima je zajednička kontrola srpskih i mađarskih graničara. To znači da postoji jedan zajednički punkt na kome se obavlja kontrola. Time se skraćuje vreme prelaska granice. Takođe preporučujemo da se iz pravca Mađarske koristi prelaz Kelebija, a iz Hrvatske umesto Batrovca, da se koristi prelaz Šid-Tovarnik, a za one koji idu na letovanje u Grčku mogu izbeći gužve ako umesto prelaza Preševo koriste granični prelaz Prohor Pčinjski - naglašava Banović.


Smanjen broj lažnih azilanata


Od početka godine je smanjen broj lažnih azilanata iz Srbije u zemlje EU. I dalje je najveći broj u Nemačkoj, kojih je u maju bilo oko 400, dok se u svim ostalim zemljama drastično smanjio. Tako je od početka godine do maja u Švedskoj azil tražilo oko 500 osoba, u Luksemburgu 20, Belgiji 153, Švajcarskoj 130, a u Danskoj 343 osobe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online