Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.02.2010.
09:48
Srna A

Diplomata BiH proslavljao nezavisnost Kosova

Zamenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić potvrdila je da je svečani prijem povodom nezavisnosti Kosova i Metohije u Sarajevu organizovao Muharem Zejnulahu, službenik Ministarstva inostranih poslova BiH, zbog čega će biti pokrenuto pitanje njegove odgovornosti i preduzimanje sankcija.

Zejnulahu je zaposlen u MIP-u i radi kao savetnik u Ambasadi BiH u Crnoj Gori, a ujedno je na čelu "Zajednice Albanaca u BiH", koja je bila organizator prijema, iako BiH nije priznala Kosovo i Metohiju, niti je to pitanje ikada bilo na dnevnom redu u institucijama BiH.

Muharem Zejnulahu sa ćerkom Kseminom. Iza leđa im vise zastave BiH, Kosova i Albanije

"Nedopustivo je da državni službenik tako visokog ranga daje političke izjave i organizuje ovakve skupove. MIP će se ozbiljno pozabaviti ovim problemom i preduzeti sve mere na osnovu Zakona o državnoj službi BiH", rekla je Trišić-Babić za "Nezavisne novine".

On je naglasila da državni službenik i u slobodno vreme mora da poštuje zakone i odluke države koju predstavlja, a da su izjave Zejnulahua političke prirode, kao i skup koji je organizovao.

Član Predsednišva BiH Nebojša Radmanović je u petak rekao da BiH nije priznala Kosovo, i da Predsedništvo, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku, neće o tome raspravljati u skorijoj budućnosti.

Zvanice

 

Organizatori prijema su poslali više od 550 pozivnica za svečani prijem, uključujući i predstavnicima zvanične vlasti u BiH, koji se nisu pojavili na proslavi. Prijemu, koji je počeo intoniranjem himni BiH i Kosova, prisustvovali su članovi albanske zajednice u BiH, neki od sarajevskih univerzitetskih profesora, a pozvani su bili i predstavnici diplomatskog kora.

Od ambasadora pojavio se jedino ambasador Crne Gore u BiH Ramiz Bašić, koji nije želio da komentariše otkud na proslavi nezavisnosti kada država u kojoj obavlja ambsadorsku dužnost nije priznala Kosovo. Među poznatijim zvanicama bili su potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić, bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić i pevač narodne muzike Rizo Hamidović.

"Za takve odluke neophodan je konsenzus, a s obzirom da ja kao član iz RS za to neću dići ruku, rasprave neće ni biti. U skladu s tim stavom dužni su da se ponašaju svi organi u BiH. Eventualno učešće pojedinca na proslavi godišnjice samostalnosti Kosova, ukoliko je reč o državnom činovniku, je kršenje odluke za šta se mora snositi odgovornost", naveo je Radmanović.

Zejnulahu smatra da nije učinio prekršaj i kaže da je svečani prijem organizovao, ne kao službenik MIP-a, već kao predsednik nevladine organizacije, dodavši da je organizovanje prijema pravo Albanaca u BiH da obeležavaju svoje nacionalne praznike, a ne politički događaj.

"Albanci se u BiH mogu organizovati u nevladinom sektoru i to valjda nije sporno. Ja sam čak uzeo i godišnji odmor i došao iz Podgorice da mi ne bi rekli da sam zloupotrebio položaj. Znao sam da će biti reakcije na ovaj skup i zbog toga pozivnice nisam slao predstavnicima srpskog naroda u BiH da se to ne bi protumačilo kao provokacija", istakao je Zejnulahu.

On je, uoči održavanja prijema, izjavio da "će pitanje priznavanja Kosova jednog dana doći na red u BiH i da je to realnost", ocenivši da "tri četvrtine građana BiH podržava nezavisnost".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online