Subota 27.02.2010.
09:48
Srna

Diplomata BiH proslavljao nezavisnost Kosova

Zejnulahu je zaposlen u MIP-u i radi kao savetnik u Ambasadi BiH u Crnoj Gori, a ujedno je na čelu "Zajednice Albanaca u BiH", koja je bila organizator prijema, iako BiH nije priznala Kosovo i Metohiju, niti je to pitanje ikada bilo na dnevnom redu u institucijama BiH.

Muharem Zejnulahu sa ćerkom Kseminom. Iza leđa im vise zastave BiH, Kosova i Albanije

"Nedopustivo je da državni službenik tako visokog ranga daje političke izjave i organizuje ovakve skupove. MIP će se ozbiljno pozabaviti ovim problemom i preduzeti sve mere na osnovu Zakona o državnoj službi BiH", rekla je Trišić-Babić za "Nezavisne novine".

On je naglasila da državni službenik i u slobodno vreme mora da poštuje zakone i odluke države koju predstavlja, a da su izjave Zejnulahua političke prirode, kao i skup koji je organizovao.

Član Predsednišva BiH Nebojša Radmanović je u petak rekao da BiH nije priznala Kosovo, i da Predsedništvo, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku, neće o tome raspravljati u skorijoj budućnosti.

Zvanice

 

Organizatori prijema su poslali više od 550 pozivnica za svečani prijem, uključujući i predstavnicima zvanične vlasti u BiH, koji se nisu pojavili na proslavi. Prijemu, koji je počeo intoniranjem himni BiH i Kosova, prisustvovali su članovi albanske zajednice u BiH, neki od sarajevskih univerzitetskih profesora, a pozvani su bili i predstavnici diplomatskog kora.

Od ambasadora pojavio se jedino ambasador Crne Gore u BiH Ramiz Bašić, koji nije želio da komentariše otkud na proslavi nezavisnosti kada država u kojoj obavlja ambsadorsku dužnost nije priznala Kosovo. Među poznatijim zvanicama bili su potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić, bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić i pevač narodne muzike Rizo Hamidović.

"Za takve odluke neophodan je konsenzus, a s obzirom da ja kao član iz RS za to neću dići ruku, rasprave neće ni biti. U skladu s tim stavom dužni su da se ponašaju svi organi u BiH. Eventualno učešće pojedinca na proslavi godišnjice samostalnosti Kosova, ukoliko je reč o državnom činovniku, je kršenje odluke za šta se mora snositi odgovornost", naveo je Radmanović.

Zejnulahu smatra da nije učinio prekršaj i kaže da je svečani prijem organizovao, ne kao službenik MIP-a, već kao predsednik nevladine organizacije, dodavši da je organizovanje prijema pravo Albanaca u BiH da obeležavaju svoje nacionalne praznike, a ne politički događaj.

"Albanci se u BiH mogu organizovati u nevladinom sektoru i to valjda nije sporno. Ja sam čak uzeo i godišnji odmor i došao iz Podgorice da mi ne bi rekli da sam zloupotrebio položaj. Znao sam da će biti reakcije na ovaj skup i zbog toga pozivnice nisam slao predstavnicima srpskog naroda u BiH da se to ne bi protumačilo kao provokacija", istakao je Zejnulahu.

On je, uoči održavanja prijema, izjavio da "će pitanje priznavanja Kosova jednog dana doći na red u BiH i da je to realnost", ocenivši da "tri četvrtine građana BiH podržava nezavisnost".

2024 © - Vesti online