Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.07.2013.
01:46
Beta A

"Pelemišu obećano zlato i novac za streljanje Muslimana u Srebrenici"

Svedok optužbe Dražen Erdemović potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da je komandantu njegove jedinice Miloradu Pelemišu bilo "obećano zlato i novac" za streljanje Muslimana iz Srebrenice, u julu 1995.

Nastavljeno suđenje Ratku Mladiću u Haškom tribunalu
 

Erdemović je pred Tribunalom priznao da je, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, 16. jula 1995. učestvovao u streljanju stotina srebreničkih Muslimana na farmi Branjevo kod Zvornika.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (70) optužen je za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela grad pod zaštitom UN.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Erdemović je, na pitanje Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, izjavio da je čuo glasinu da je komant njegovog odreda Milorad Pelemiš tražio da mu se zločin na Branjevu plati "zlatom i novcem".

"U Bijeljini sam čuo od pojedinih osoba i zamenika komandanta Odreda da je Pelemišu obećano zlato i novac za to što smo uradili na Branjevu. Da li je i dobio, to ne znam, ali pričalo se po Bijeljini...Znam da se sa ljubavnicom provodio po Beogradu", rekao je Erdemović.

Na pitanje Mladićevog advokata da li je on bio plaćen za to masovno ubistvo, svedok je odgovorio: "Ne".

Iako je u priznanju krivice i u glavnom iskazu u utorak procenio da je na Branjevu učestvovao u ubijanju "1.000-1.200" Muslimana, kako piše i u optužnici, Erdemović je izjavio da ne može tačno da kaže koliki je tačan broj žrtava bio.

Pošto mu je branilac Stojanović predočio izjavu pripadnika Odreda Franca Kosa, koji je takođe ubijao na Branjevu, da je streljano oko 650 Muslimana, Erdemović je kazao:

"Ne mogu da odgovorim... Možda je on u pravu, možda sam ja u pravu... Ne znam i ne želim da znam. Nije da zbog tih osoba ne želim da znam, ne želim da znam zbog moje savesti".

Erdemović je precizirao da su, pored njega i Kosa, koji je bio potporučnik, u ubijanju zarobljenika, učestvovali i Brano Gojković, koji je komandovao grupom, Aleksandar Cvetković, Zoran Goronja, Marko Boškić i Vlastimir Golijan, precizirao je Erdemović.

Mladićev advokat Stojanović pitao je kako je moguće da Gojković, koji je bio običan vojnik, komanduje potporučniku Kosu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.07.2013. 02:05
Netreba nama neprijatelj, mi smo sami sebi neprijatelji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online