Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.07.2013.
06:27
D. Lj. Joksić - Vesti A

Harač u kafani

Iako se čini da je makedonskim seljacima svanulo otkad je premijer Nikoal Gruevski najavio uoči izbora da će mu prioritet biti poljoprivreda, ostali su mnogi problemi balkanske prirode. Nedavno su se makedonski paori požalili državi da muku muče s poljoprivrednim inspektorima.

Vendi, životni san svih inspektora

- Inspektori od kojih zavisi da li će nam biti date subvencije ucenjuju nas tražeći da im napunimo gepeke našim proizvodima i da ih čašćavamo po kafanama uz pevaljke i plesačice - napisali su poljoprivrednici iz Bitolja, Kavadaraca, Strumice i Ohrida u pismu upućenom Komisiji za poljoprivredu Skupštine Makedonije.
Oni tvrde da Državni inspektorat za poljoprivredu uopšte ne funkcioniše i da su svi prikazani rezultati fingirani i neistiniti.


- Do takve situacije dolazi jer sve rukovodioce sektora samo interesuje da napune gepeke službenih automobila vrećama krompira, luka, paprikama, gajbama paradajza, domaćim vinom i rakijom. Ako im to ne damo, prete nam drakonskim kaznama. Osim toga, traže da ih vodimo po kafanama, a insistiraju da pozovemo muziku - žale se poljoprivrednici.

Zulum poljoprivrednih inspektora u Makedoniji
 

Oni objašnjavaju da kada inspektori zasednu i upadnu u sevdah, terevenke po kafanama traju po ceo dan, nekada i do kasno u noć, a često pozivaju i "svoje" goste, druge inspektore, gradonačelnike i ljude iz svoje partije, a ogromne cehove - moraju da plate seljaci.

Manji porez

Nova vlada Nikole Gruevskog je ispunila predizborna obećanja, smanjila je porez poljoprivrednicima sa 18 na pet odsto, stigli su povoljni krediti iz stranih donacija i evropskih fondova, besplatno je ustupano obradivo zemljište svima koji od poljoprivrede žive ili žele da se njome ozbiljno bave. Besplatno seme i olakšice pri izvozu poljoprivrednih proizvoda dali su vetar u leđa seljacima, još samo da se reše državnih inspektora...

Osim jela i pića, zahtevni poljoprivredni inspektori bi voleli da na meniju imaju i poznatu srpsku kafansku pevačicu Vesnu Vukelić Vendi, ali tu želju ogorčeni makedonski poljoprivrednici nisu uspeli da im ispune.


Seljaci kažu da nikada nisu bili u goroj situaciji i žale se da su prinuđeni da trpe kabadahijsko ponašanje Državnog inspektorata i ispektora.


- Sa ovakvom situacijom moraju da se upoznaju svi članovi skupštinske komisije, predstavnici Vlade i ministar poljoprivrede. Ovo više ne možemo da trpimo i zato vas molimo za pomoć. Sami smo suočeni sa dugovima i ovo ucenjivanje materijalno više ne možemo da izdržimo jer cehovi po kafanama iznose i po nekoliko stotina evra, a da ne govorimo o njihovim podrumima, garažama i drugim objektima koje su pretvorili u magacine sa našim poljoprivrednim proizvodima.

Nikola Gruevski (u crvenoj košulji)
 

Sa ovim stanjem je upoznat i njihov direktor, ali je on još gori, pa smatramo da to treba da znaju i viši faktori i prekinu sa ovim galimatijasom - kažu ogorčeni poljoprivrednici.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.07.2013. 11:06
Окупе се сељаци па саставе листу, све и једног инспектора и остале љубитеље за баханалија на извол`те лепо упишу у блокче... Онда на погодној ливадици подигну онај огромни шатор за славља, нанесу ића и пића да им позавиде римски императори, полуголе певаљке аутобусима да довлаче, па нек гости са листе уживају к`о никад пре! А кад се цењени гости надрогирају протеинима и малиганима, онда сељаци весело дотрче из шуме, са све лопатама и мотикама, па одери по масним грбинама, да све пуца и пршти, да инспектори надгласају песму и разглас...
Ponedeljak 01.07.2013. 09:11
Već vidjeno, samo na drugačiji način u Srbiji, gde su u pitanju trgovinske radnje i marketi.
Ponedeljak 01.07.2013. 07:13
E pa ljudi....mislim....uhhh....ono... nebi mi bilo tesko da dam neki dinar....ono.....bas bi mi cak bilo i zadovoljstvo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online