Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.06.2013.
18:04
Srna A

“Mladić nije naredio ubijanje zatvorenika“

Svedok tužilaštva Haškog tribunala, penzionisani general Dragomir Keserović, rekao je u utorak da tokom rada u Komisiji Vlade Republike Srpske za otkrivanje istine o Srebrenici nikada nije naišao na podatak da je general Ratko Mladić naredio ubijanje ratnih zarobljenika.

Tokom unakrsnog ispitivanja Mladićevog branioca Branka Lukića, Keserović je rekao i da ni od koga nije čuo za takvo naređenje.

Ratko Mladić

Holandski sudija Alfons Ori svedoku je predočio da mu "nije jasno kako to da ubistva nisu bila tema razgovora", te da mu se čini da za njih "niko nije znao". Ori je svedoka, koji je u julu 1995. godine bio oficir za bezbednost u Glavnom štabu VRS, pitao kako sa tim "pomiriti izvedene dokaze koji govore o pogubljenjima na različitim lokacijama" u danima nakon oslobađanja Srebrenice.


"To ni dan danas ne mogu da objasnim, kako je to ostalo negde u nekoj tajnovitosti", rekao je Keserović, dodavši da o tome niko nije pričao do februara 1996. godine, kada je bilo suđenje Draženu Erdemoviću i Radoslavu Kremenoviću.


Sudija je zatim pitao ko je za to znao ako nije svedok, koji je bio na visokoj funkciji, kao ni oni sa kojima je razgovarao. Keserović je odgovorio da je "par dana posle dolaska, već 23. jula, otišao i da se nije vraćao u rejon Crne Rijeke", gde se nalazila komanda Glavnog štaba.


Keserović je potvrdio iskaz sa ranijih svedočenja u Tribunalu da je na putu ka Bratuncu, 17. ili 18. jula, sreo majora Zorana Malinića, koji ga je obavestio da je na fudbalskom stadionu u Novoj Kasabi "po njegovoj proceni bilo oko 2.500 boraca i civila iz Srebrenice, da je organizovao da se oni evidentiraju, ali da je to prekinuto kada je došao general Mladić i rekao da nema potrebe da se oni popisuju, okupio zarobljenike i rekao da će biti premešteni u Tuzlu, kao što su želeli".
 

"Posle izvesnog vremena stigli su kamioni i autobusi koji su zarobljenike odvezli u Bratunac", rekao je Keserović. On nije mogao da se seti ko je naredio da se zarobljenici prevezu u Bratunac. Kad ga je tužilac podsetio na raniji iskaz da je naređenje izdao lično general Mladić, Keserović je izjavio da je moguće da mu je tako bilo rečeno.


Na pitanje branioca Lukića da li je većina pripadnika 28. divizije takozvane Armije BiH imala civilnu odeću, Keserović je odgovorio da su "neki obaveštajni podaci govorili o tome".


Tokom ispitivanja ovog svedoka, ponovo je postavljeno pitanje gde se general Mladić nalazio 16. jula 1995. godine. Tužilaštvo i odbrana su se saglasili da je on tog dana bio u Srbiji, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu i na jednoj svadbi, ali ne postoji saglasnot u kojem vremenu je general Mladić tamo bio.


Odbrana je pokazala fotografije snimljene 16. jula 1995. godine u Beogradu na kojima su general Mladić i njegova supruga Bosiljka, koja je pratila pretres sa galerije za publiku u glavnoj sudnici Tribunala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online