Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Utorak 18.06.2013.
12:03
Ž. Marković - Vesti A

Za smrt bebe optužili Srbe

Smrt Berine Hamidović, jednoipomesečne bebe iz BiH koja je preminula u Beogradu, u delu sarajevskih medija i među pojedinim aktivistima nevladinih organizacija brutalno je zloupotrebljena u političke svrhe.

Protest u Srajevu
 


Tragičan slučaj devojčice koja je imala velike zdravstvene probleme, zbog čega je iz Sarajeva upućena na lečenje u Beograd gde je i umrla, iskorišćen je za pojačavanje tenzija u okviru protesta zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, ali i za skandalozne napade na srpske zvaničnike u zajedničkim organima. Iako priča o Berini ima mnogo širi kontekst i tiče se nekoliko nivoa vlasti, pažnja je skrenuta samo na institucije BiH i to samo na Srbe koji sede u njima, što je dodatno podgrejalo ionako vruću situaciju u Sarajevu.
 

Oko 2.000 građana Sarajeva okupilo se preksinoć pred parlamentom BiH i odalo počast nesrećnoj bebi, ali istup Emira Suljagića, koordinatora koalicije Prvi mart koja se zalaže za klasičan izborni inženjering 2014. godine u Republici Srpskoj, ljudsku nesreću bacio je u drugi plan.

Žrtva bolesti i administracije


Berinin otac je ispričao da je njegovoj kćerki po rođenju dijagnostikovana bolest zbog koje nije mogla da jede. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspešna, upućena je u Beograd, ali tada su nastali novi problemi jer beba nije imala matični broj, a samim time ni dokument s kojim bi mogla da pređe granicu. Prema očevom svedočenju, Hamidovićevi su na granici satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju. Međutim, nije samo matični broj bio problem, već i vlasti kantona Sarajevo koji nisu uplatile novac za lečenje. Zdravstveno stanje devojčice se u međuvremenu pogoršalo i preminula je 13. juna.

 

Majka zahvalna lekarima iz Beograda


Majka bebe Edina Hamidović zahvalila se beogradskim lekarima.


- Hvala im od srca, dali su sve od sebe da spasu našu ćerkicu - rekla je Edina. Ona je za list "Blic" kazala da su dete izgubili zbog procedure.

- Na koja god vrata da smo pokucali, samo bi se čulo: "Mi nismo nadležni." Molili smo, preklinjali, da bi nam na kraju službenica Ministarstva civilnih poslova odbrusila: "Šta vi hoćete, dolazite pet puta!" - ispričala je Edina.


- Ovaj život ide na dušu Sredoja Novića, ministra civilnih poslova jer je krizu kreirao on kad je pred Savet ministara stavio izmene Zakona o JMB koje izlaze van okvira odluke Ustavnog suda. Što samo potvrđuje ono što govorim sve vreme: svi od Dodika preko Bosića do Novića, svi državni službenici, funkcioneri i poslanici iz RS u državnim institucijama su spremni pustiti svu našu decu i da umiru, samo da bi oni izborili taj komad suvereniteta i pravo da izdaju matične brojeve u RS - rekao je Suljagić.
 

Ovaj klasičan govor mržnje i zamenu teza osudili su pojedini srpski političari. Šef srpskog kluba delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac zgrožen je Suljagićevom izjavom.

- On je već dovoljno uprljao odnose u BiH i jadan je i čemeran ako misli da će na temelju ovakvih događaja skrenuti pažnju na sebe. Očigledno je da postoji taktika u FBiH, čiji je i on deo, koja pokušava da krivicu svali na Srpsku. Zašto Suljagić ne prozove i Zlatka Lagumdžiju koji je takođe deo vlasti na nivou BiH? Zašto se demonstranti ne okupljaju ispred centrala federalnih stranaka koje ne žele da podrže predlog Saveta ministara - pita se Košarac.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.06.2013. 12:47
То само показује колика је мржња муслимана према православним Србима.
Utorak 18.06.2013. 12:37
Без обзира чија је кривица. Играти се са животом деце је крајње неморално, без обзира које је вере и нације то дете било. Кривци за овако нешто морају бити кажњени, као и они који овај случај хоће да употребе у политичке сврхе.
Utorak 18.06.2013. 13:11
beba je umrla zbog bolesti , a ne zbog srba , na kraju sto niste otisli u zagreb , nego ste opet zbog muke gledali ka beogradu , kako vas nije sramota pljujete po srbe, ubijali srbe , a srbija da vam pomaze , gde su bratja krvati sto vam oni nisu pomogli? i kakva ste to drzava kada ne mozete pomoci svojim ljudima , hteli ste nezavisnost od jugoslavije a svoje niste sposobni da lecite i cuvate ,kako ste sejali tako cete i pozjneti budite nezavisni do kraja ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online