Utorak 18.06.2013.
12:03
Ž. Marković - Vesti

Za smrt bebe optužili Srbe

Protest u Srajevu
 


Tragičan slučaj devojčice koja je imala velike zdravstvene probleme, zbog čega je iz Sarajeva upućena na lečenje u Beograd gde je i umrla, iskorišćen je za pojačavanje tenzija u okviru protesta zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, ali i za skandalozne napade na srpske zvaničnike u zajedničkim organima. Iako priča o Berini ima mnogo širi kontekst i tiče se nekoliko nivoa vlasti, pažnja je skrenuta samo na institucije BiH i to samo na Srbe koji sede u njima, što je dodatno podgrejalo ionako vruću situaciju u Sarajevu.
 

Oko 2.000 građana Sarajeva okupilo se preksinoć pred parlamentom BiH i odalo počast nesrećnoj bebi, ali istup Emira Suljagića, koordinatora koalicije Prvi mart koja se zalaže za klasičan izborni inženjering 2014. godine u Republici Srpskoj, ljudsku nesreću bacio je u drugi plan.

Žrtva bolesti i administracije


Berinin otac je ispričao da je njegovoj kćerki po rođenju dijagnostikovana bolest zbog koje nije mogla da jede. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspešna, upućena je u Beograd, ali tada su nastali novi problemi jer beba nije imala matični broj, a samim time ni dokument s kojim bi mogla da pređe granicu. Prema očevom svedočenju, Hamidovićevi su na granici satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju. Međutim, nije samo matični broj bio problem, već i vlasti kantona Sarajevo koji nisu uplatile novac za lečenje. Zdravstveno stanje devojčice se u međuvremenu pogoršalo i preminula je 13. juna.

 

Majka zahvalna lekarima iz Beograda


Majka bebe Edina Hamidović zahvalila se beogradskim lekarima.


- Hvala im od srca, dali su sve od sebe da spasu našu ćerkicu - rekla je Edina. Ona je za list "Blic" kazala da su dete izgubili zbog procedure.

- Na koja god vrata da smo pokucali, samo bi se čulo: "Mi nismo nadležni." Molili smo, preklinjali, da bi nam na kraju službenica Ministarstva civilnih poslova odbrusila: "Šta vi hoćete, dolazite pet puta!" - ispričala je Edina.


- Ovaj život ide na dušu Sredoja Novića, ministra civilnih poslova jer je krizu kreirao on kad je pred Savet ministara stavio izmene Zakona o JMB koje izlaze van okvira odluke Ustavnog suda. Što samo potvrđuje ono što govorim sve vreme: svi od Dodika preko Bosića do Novića, svi državni službenici, funkcioneri i poslanici iz RS u državnim institucijama su spremni pustiti svu našu decu i da umiru, samo da bi oni izborili taj komad suvereniteta i pravo da izdaju matične brojeve u RS - rekao je Suljagić.
 

Ovaj klasičan govor mržnje i zamenu teza osudili su pojedini srpski političari. Šef srpskog kluba delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac zgrožen je Suljagićevom izjavom.

- On je već dovoljno uprljao odnose u BiH i jadan je i čemeran ako misli da će na temelju ovakvih događaja skrenuti pažnju na sebe. Očigledno je da postoji taktika u FBiH, čiji je i on deo, koja pokušava da krivicu svali na Srpsku. Zašto Suljagić ne prozove i Zlatka Lagumdžiju koji je takođe deo vlasti na nivou BiH? Zašto se demonstranti ne okupljaju ispred centrala federalnih stranaka koje ne žele da podrže predlog Saveta ministara - pita se Košarac.

2024 © - Vesti online