Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.06.2013.
23:19
Beta A

Svedok: Nepotrebno stradanje Muslimana kod Srebrenice

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, penzionisani general Vojske Republike Srpske Dragomir Keserović izjavio je da je, posle pada Srebrenice u julu 1995, bilo "nepotrebnog stradanja" Muslimana.

Ratko Mladić

"Bilo je nepotrebnog stradanja pripadnika 28. divizije Armije BiH i, možda, civila koji su krenuli u taj proboj", rekao je, kao svedok optužbe, Keserović, tadašnji bezbednosni oficir Glavnog štaba VRS, aludirajući na kolonu od više hiljada muslimanskih muškaraca koja je iz obruča VRS oko Srebrenice pokušala da se šumom probije ka Tuzli.


Na pitanje tužioca Pitera Mekloskog da li veruje da su hiljade Muslimana "po kratkom postupku" pogubljene nakon što ih je VRS zarobila, Keserović je odgovorio da se "ne može izjasniti o karakteru stradanja", zato što nije bio svedok "ni zatvaranja, ni stradanja" zarobljenih Muslimana.


"U kakvom postupku - kratkom ili dugom - su Muslimani stradali, ne mogu svedočiti", rekao je Keserović.


Tadašnji komandant VRS, general Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.


Masovna streljanja, VRS je, po optužnici i ranijim presudama tribunala, počinila na više lokacija oko Zvornika, gde su zarobljenici dovedeni iz okoline Bratunca.


Keserović je posvedočio da mu je 16. jula 1995. general Mladić naredio da preuzme komandu nad operacijom "pretresa terena" i "gonjenja 28. divizije ABiH" koja je pokušavala da se probije iz obruča VRS oko Srebrenice u zoni odgovornosti Bratunačke brigade.


Cilj operacije bio je, kako je svedok rekao, "da se stupi u borbu; da dođe do uništenja i gubitaka, zarobljavanja i razoružavanja" neprijatelja, posle čega bi se sa zarobljenima postupalo po pravilu službe.


"Ili u skladu sa onim što je general Mladić želeo", sugerisao je tužilac Mekloski. Keserović je odgovorio da ne može reći "šta je želeo general Mladić mimo toga što je naredio. Nikakve naznake izvan tog zadatka da se nastavi sa blokadom nije dao - bar meni".


Mladićevo naređenje, Keserović je, međutim, smatrao "vojnički neprihvatljvim". Upitan zašto, rekao je da "nije bio komandant ni jedne od jedinica u operaciji", niti je imao komandnu strukturu na terenu. Komandant Bratunačke brigade, pukovnik Vidoje Blagojević "sve je to imao uhodano na terenu".


Svedok je kazao da je, posredstvom nadređenog oficira, generala Zdravka Tolimira, izdejstvovao da Mladić izmeni naređenje. Umesto da preuzme komandu nad operacijom potrage za muslimanskim vojnicima, Keserović je dobio zadatak da ode u Bratunac i "prikupi informacije šta se i kako radi".


U Bratuncu je, kako je izjavio, trebalo da se sastane i sa obaveštajnim oficirom GŠ VRS Radoslavom Jankovićem i prenese mu naređenje da se sa komandantom holandskog bataljona Unprofora, pukovnikom Tomom Karemansom dogovori o evakuaciji "plavih šlemova" iz Potočara preko Srbije.


Keserović je kazao i da je od generala Tolimira čuo da je u zoni Bratunca i Zvornika bio tadašnji šef uprave za bezbednost GŠ VRS, pukovnik Ljubiša Beara. Tolimir mu je preneo i da su trojica pukovnika iz GŠ VRS upućena u komandu Zvorničke brigade da "vide šta se dešava i pomognu komandantu brigade".


Haški tribunal je generala Tolimira i pukovnika Bearu zbog srebreničkog genocida nepravosnažno osudio na doživotni zatvor. Pukovnik Blagojević osuđen je na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja progona, ubistava i prisilnog premeštanja srebreničkih Muslimana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online