Subota 21. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 17.06.2013.
19:34
Beta A

Josipović: Imaju li tužbe za genocid smisla?

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je razlika u odnosima Srbije i Hrvatske danas i u prošlosti "vidljiva i velika".

Ivo Josipović
 

"Napravio bih razliku između opštih odnosa među državama i možda ponekih nesporazuma zbog ove ili one izjave. Ako gledamo naše odnose deset ili pet godina unazad i uporedimo ih sa sadašnjim, onda mislim da je razlika vidljiva i velika", rekao je Josipović u intervjuu za Dojče vele.

Josipović je ocenio da je u poslednje vreme "dosta jača" saradnja na istraživanju sudbine nestalih što su i najvažnija politička i moralna pitanja. On je dodao i da postoji različito gledanje na istoriju što će u jednoj meri i ostati.

"S time se moramo pomiriti, ali nas to ne sme sprečiti da gledamo u budućnost i gradimo bolje i kvalitetnije mostove od onih koji su postojali do sada", istakao je on.

Upitan o međusobnim tužbama za genocid, Josipović je rekao da je hrvatska tužba nastala u vreme kada nije bilo nikakve saradnje, pa ni one s Tribunalom u Hagu, dok se sada, kako je rekao, vrlo dobro sarađuje na kažnjavanju ratnih zločina.

"Sada su ipak neke nove okolnosti. Ono što se ja uvek pitam, a to je na našim vladama da odluče, jeste - ako možete nešto rešiti razgovorom i dogovorom, imaju li tužbe smisla?", rekao je hrvatski predsednik.

Josipović je kazao da će, prema onome što je čuo, na proslavu ulaska Hrvatske u EU, 30. juna u Zagreb doći predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić. On je dodao da će se o mogućnosti da se održi zvaničan sastanak sa srpskim predsednikom razgovarati "sasvim sigurno u neko dogledno vreme".

"Moja je želja, a mislim da i u Srbiji dele to mišljenje, da nijedan sastanak ne bi trebalo da bude samo formalne prirode, nego da moramo naći nešto ozbiljno što bismo ponudili našim građanima da bi takve susrete prihvatili s odobravanjem i kao rezultat ozbiljnog političkog napora da nam bude bolje", istakao je Josipović.

Na pitanje kako vidi ulogu haškog Tribunala, Josipović je odgovorio da je taj međunarodni sud pozitivan fenomen u istoriji, ali da nije iskoristio ono što mu je bilo na raspolaganju kao instituciji od koje se puno očekivalo.

"Mi u Hrvatskoj smo recimo nezadovoljni Vukovarom, nezadovoljni što neki zločini posle Oluje nisu kažnjeni, ali mislim da je to u prvom redu greška tužilaštva", dodao je hrvatski predsednik.

Povodom ulaska Hrvatske u EU, Josipović je ponovio da Hrvatska sigurno neće blokirati svoje susede na njihovom putu prema EU otvorenim bilateralnim pitanjima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.06.2013. 19:39
Kad Srbija bude imala Jasenovac, Jadovno, Sisak i slično, onda možete da postavite slično, glupo pitanje...
Ponedeljak 17.06.2013. 22:38
Usrao se zbog Jasenovca. Necete proci tako lako. Vasi zlocini su dno svih dna pa je normalno da snosite posledice.!!!
Ponedeljak 17.06.2013. 21:03
vise od dva miliona nas je bilo u hr. prije drugog sv.rata,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online