Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.06.2013.
01:23
J. Arsenović - Vesti A

Hag srušen iznutra

Sudija Haškog tribunala Danac Frederik Harhof ocenio je da taj međunarodni sud ne deli pravdu, već da sprovodi političke odluke, ističući da su pojedine njegove kolege bile izložene pritisku za oslobađanje optuženih za ratne zločine. U pismu koje je poslao na adrese 56 advokata i saradnika Tribunala, Harhof je optužio Merona da je vršio pritisak na druge sudije i izrazio sumnju da je Meron to činio pod uticajem "vojnog establišmenta" SAD i Izraela.

Selektivna pravda Tribunala

Harhof smatra da su se vojni establišmenti uplašili od presuda za krivicu po komandnoj odgovornosti, koje su donete u nekoliko slučajeva, jer bi takva praksa u budućnosti mogla da ugrozi i komandante izvan Balkana. Advokat Toma Fila kaže da je više razloga što je došlo do promene kriterijuma u presudama, a da je sve počelo skandaloznom oslobađajućom presudom za hrvatskog generala Antu Gotovinu.

- Jedan od razloga oslobađajućim presudama jeste želja Amerikanaca, a sada je potpuno ogoljeno da oni vode politiku Tribunala, da se pomogne u rešavanju srpsko-hrvatskih odnosa. Nijedan Hrvat nije osuđen za zajednički zločinački poduhvat protiv Srba, odnosno etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj, pa ispada da su Srbi sami sebe proterali. Takođe, nijedan Srbin nije osuđen za zajednički zločinački poduhvat u Hrvatskoj. Zajednički zločinački poduhvat se odnosi samo na BiH, po mom mišljenju, da bi se onemogućili Hrvati da dobiju državu poput RS - kaže Fila za "Vesti".

Posle javne debate o radu Tribunala u Generalnoj skupštini UN aprila ove godine, a na inicijativu predsedavajućeg Vuka Jeremića, i potonjih učestalih kritika na račun različitih aršina suda, sve češće se pominje mogućnost da bi odluke Tribunala mogle biti preispitane.

- Tvrdnje Harhofa su izuzetno zabrinjavajuće i uzdrmavaju veru u međunarodnu pravdu. To znači i da su dosadašnji navodi kritičara suda da je to politički sud osnovani i tačni. Bili smo do sada svedoci različite prakse suda koja je primenjivana od slučaja Ante Gotovine - smatra srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On je najavio da će uskoro biti održani sastanci sa Nacionalnim savetom za saradnju sa Haškim tribunalom kako bi bili dogovoreni potezi Srbije ukoliko se navodi danskog sudije pokažu tačnim.
 

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić za Harhofove navode da bi zbog pritisaka mogli biti oslobođeni bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić rekao da će se u tim i sličnim procesima dokazati da Srbi u BiH nisu bili agresori, već da su branili svoja ognjišta i porodice. Dukić je istakao da će time biti promenjena i slika o karakteru rata u odnosu na ono što se plasira javnosti.
 

- Međunarodni sud u Hagu nema ni pravde niti pravičnosti. To je jedan politički sud zbog čega ne treba da čudi što je došlo do svađa i zavađanja u njemu - istakao je Dukić.
 

Merona smenjuju?

 

Portparol Haškog suda je odbio da komentariše pismo danskog sudije, ali su neke sudije i advokati dali nezvanične izjave prema kojima u Tribunalu tinja pobuna protiv Merona čiji rezultat bi mogao da bude izbor novog predsednika suda na jesen. Prema odluci Saveta bezbednosti UN, mandat suda je produžen do kraja 2014. godine, kada bi trebalo da budu pravosnažno okončani svi započeti predmeti. 


Artman: Kredibilne optužbe

 

Florans Artman, nekadašnji portparol bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte, nije isključila mogućnost revizije presuda ako se utvrdi da nezavisnost i nepristranost sudija nije poštovana.


- Ovo su dovoljno ozbiljne i, nažalost, kredibilne optužbe da nadležni organi otvore istragu i da Teodor Meron bude smenjen u slučaju da se utvrdi da je kršio Statut - rekla je Florans Artman.

 

Sudije podlegle pritiscima

 

Pozivajući se na "kuloarske" izvore iz suda, Harhof je naveo da je čuo glasine o uticaju Merona na sudiju turskog porekla Mehmeta Ganeja da se pridruži pravnom stavu prema kojem su oslobođeni Mladen Markač i Ante Gotovina, kao i da je predsednik suda uticao na kolegu Alfonsa Orija da oslobode šefove srpske obaveštajne službe Jovicu Stanišića i Frenkija Simatovića. U slučaju Gotovine i Markača dvojica sudija od petočlanog sudskog veća su bili protiv oslobađajućih presuda, a Italijan Fausto Pokar je u svom izdvojenom mišljenju utvrdio da "fatalna greška Žalbenog veća nije samo u odluči da se dvojica generala oslobode, nego poricanje postojanja zajedničkog zločinačkog poduhvata".

POVEZANE VESTI

Utorak 18.06.2013. 22:29
Ничија није до зоре горела,па неће ни НАТО-ва инквизиција вечно трајати!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online