Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 10.06.2013.
16:02
Beta A

Crkva: Ne odustati od tužbe za genocid, nek' Srbi snose posledice

Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) pozvala je Hrvatsku da zbog nedoslednosti Haškog tribunala ne odustane od optužbe protiv Srbije za genocid, jer je to neophodno zbog mira na ovim prostorima, dok bi se u suprotnom mogli očekivati novi ratovi.

"Nužno je pred jednim ozbiljnim, neeksperimentalnim međunarodnim sudištem tražiti pravdu i ustanoviti pravilo za budućnost, a to je da se sukobi rešavaju sudom, a ne ratom. Takođe da oni koji započinju agresivni rat snose posledice. U protivnom, možemo očekivati nove ratove, jer sve upućuje na to da se zločini isplate: što se osvoji ostaje agresoru, a žrtve odgovaraju zato što su se branile", piše u Izjavi koju su u Zagrebu predstavili predsednik Komisije, sisački biskup Vlado Košić i član Gordan Črpić.

''Oluja'' i ''Bljesak'' nisu zločini, Hrvati su se samo ''branili'', tvrdi biskupija

Izjava Komisije Katoličke crkve u Hrvatskoj objavljena je povodom nedavne nepravosnažne osuđujuće presude Haškog tribunala šestorici Hrvata iz BiH u kojoj se navodi udruženi zločinački poduhvat na čelu s tadašnjim predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom. U njoj se oštro kritikuje ta presuda, ali i oslobađajuća Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

"Ako međunarodna zajednica nije spremna kroz ad hoc Sud u Hagu postavi trajnije temelje mira na ovim prostorima, kako se to nazire iz pojedinih optužnica i presuda, onda tu odgovornost na sebe mora preuzeti Hrvatska, ako ni zbog čega drugog, onda zbog pijeteta prema žrtvama i sprečavanja ponavljanja dela", navodi Komisija.

Komisija ističe da je iznenađena presudom Stanišiću i Simatoviću posebno zbog činjenice da nijedan zvaničnik Srbije i vrha JNA nije proglašen delom udruženog zločinačkog poduhvata.

"Ne možemo se oteti utisku da je reč o celovitoj amnestiji Srbije odnosno njenog vojnog, obaveštajnog i političkog vođstva za rat u bivšoj Jugoslaviji", ističe Komisija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.06.2013. 16:08
Ово је још један од низа доказа да је Ватикан одговоран за све геноциде-прогоне који су се десили Србима,али и за оба св.рата у којима су покушавали уништити православље у Русији и Србији. Која дрскост!Починили геноцид над православним Србима,а покушавају да представе жртве као одговорне за сопствени геноцид. Хрвати уразумите се већ једном!!!!
Ponedeljak 10.06.2013. 16:36
Baš me interesuje da li će i kod njih da se nađu "čede" i "kandićke" i sl. koji će da osude mešanje crkve u državničke poslove ?? ŽIVO me interesuje !?!?!?!
Ponedeljak 10.06.2013. 16:17
Усташкој болести лека нема, или има? Ја знам да има!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online