Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 04.06.2013.
18:09
telegraf.rs A

"Da nisam u Hagu, bio bih u večnim lovištima"

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, zahvalio se Haškom tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba".

Uhapšeni general Ratko Mladić
 

Na kraju rasprave o njegovom zdravstvenom stanju, tokom koje je svedočio lekar iz sudskog pritvora Paulus Falke, Mladić je rekao: "Gospodine doktore Falke, vama, vašem timu, svom osoblju u pritvoru, koje me prati, obezbeđuje, posmatra, pregleda, razgleda, danju i noću, svom medicinskom osoblju u pritvorskoj jedinici koje me je
lečilo i u bolnici Bronov, duboko se klanjam i sve pozdravljam kao ljude koji ste me izvukli sa obe noge iz groba. Da nije bilo vaše pažnje, lekova i božje volje, odavno bih ja bio kod Svetog Petra".

Napominjući da "mora da pohvali i Tribunal", iako je o njemu ružno govorio, Mladić je kazao: "Da nisam ovde došao, davno bih bio u večnim lovištima. Duboko se svima zahvaljujem, od čistačiče do vlasnika do Bronova, spasili ste mi život, hvala vam".

Doktor Falke prethodno je preporučio sudijama da radnu nedelju u procesu Mladiću smanje sa pet na četiri dana zbog narušenog zdravlja optuženog. Lekar sudskog pritvora precizirao je da je stanje Mladića - koji je u prošlosti preživeo tri moždana udara - "stabilno" i da nema promena na gore.

Falke se nije složio sa medicinskim ekspertima odbrane da kod Mladića postoji rizik od izliva krvi u mozak. Zbog umora i stresa na suđenju, po njegovim rečima, kod optuženog su uočljive posledice preživljenih moždanih udara, poput teškoća u govoru i opadanja snage mišića.

Po rečima doktora, Mladić pati od povišenog krvnog pritiska, koji se reguliše lekovima, i početne arterioskleroze i dijabetesa. Falke je potvrdio da je, zbog sumnje da general Mladić boluje od raka, nedavno obavljena biopsija i da su rezultati bili negativni. Lekar je dodao da je Mladić izgubio na težini. On je kazao i da je primetio da se Mladić "izuzetno umara" na suđenju. "Kada dođe sa suđenja, nema snage ni da se svučce i samo leži u krevetu i ignoriše večeru".

Mladić je, po rečima Falkea, izgubio na težini i ima šest kilograma manje, 74, nego što je imao, 80, kada je 2011. doveden u pritvor.

Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) precizirao je da je Mladić prošle godine, kada je bolovao od upale pluća, imao "manje od 60 kilograma".

Doktor Falke izjavio je i da Mladić, po nalazu psihijatara, svedočenja na suđenju prihvata "veoma bolno i uznemirujuće", što možda utiče na njegov apetit.

Mladić je o tome u sudnici rekao: "Mene, doktore, kao čoveka ne iznenađuje ni najgnusnija istina i činjenica, ali najmanja laž bilo koga da je bilo od koga napisana, podmetnuta i rečena - to me izbacuje iz takta".

Optuženi je, obraćajući se lekaru, kazao i da "pola moga tela ne radi, a kako druga polovina radi, vi ste to opisali i hvala vam na poštenom i ljudskom svedočenju danas o mom zdravlju. Hvala vam, vi ste moji i prijatelj i član moje porodice".

Odluku o zahtevu odbrane da se broj radnih dana na suđenju Mladiću smanji sa pet na četiri, raspravno veće doneće naknadno. Mladićev branilac Nenad Petrušić nastavio je, posle rasprave o generalovom zdravlju, unakrsno ispitivanje svedoka optužbe Momira Nikolića.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 21:22
Сваки Србин је Ратко Младић, ко о њему лоше говори као да се мени обраћа...поносни смо на Ђенерала и његово дјело-РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!
Utorak 04.06.2013. 20:48
ĐENERALE, ĐENERALE, NEK' JE TVOJOJ MAJCI HVALA !!!
Ponedeljak 12.08.2013. 12:29
Iz Haga ces direkt u vecna lovista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online