Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 31.05.2013.
01:20
Đ. Barović - Vesti A

Hrvatska agresor na Bosnu

Hrvatska na čelu sa Franjom Tuđmanom učestvovala je u udruženom zločinačkom poduhvatu "s ciljem etničkog čišćenja hrvatskih teritorija u BiH od muslimanskog stanovništva" i stvaranja velike Hrvatske. Ovo je zaključak prvostepene haške presude šestorici nekadašnjih hrvatskih čelnika u BiH, na čelu sa bivšim premijerom takozvane Herceg-Bosne Jadrankom Prlićem koji su dobili ukupno 111 godina robije.

HRVATIMA 111 GODINA ROBIJE: Haški sud kaznio etničko čišćenje Bošnjaka



Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, komandanti Hrvatskog veća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoje Petković, te ministar odbrane Bruno Stojić na po 20 godina. Komandant Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16, a predsednik Ureda za razmenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.


Sudsko veće kojim je predsedavao Žan-Klod Antoneti, koji je izdvojio svoje mišljenje, ocenilo je da je sukob u BiH bio međunarodnog karaktera, odnosno ustanovio da je Hrvatska tokom rata u Bosni izvršila agresiju na BiH.

Sudsko veće utvrdilo je da je u BiH postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem osnivanja hrvatskog entiteta u BiH, koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao samostalna država sa snažnim vezama prema Hrvatskoj.

ZLOČINAČKI PODUHVAT: Gojko Šušak i Franjo Tuđman
 


Na čelu udruženog zločinačkog poduhvat bio je Franjo Tuđman, koji je, prema zaključcima suda, s liderima "Herceg-Bosne" dogovorio etničko čišćenje muslimanskog stanovništva s teritorija BiH kojeg su smatrali "hrvatskim". Sud je zaključio da počinjeni zločini nisu bili samovolja šačice vojnika, već deo udruženog zločinačkog poduhvata.


- Osim vas, optužnica imenom spominje, uz sve druge koji nisu imenovani, Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Matu Bobana kao učesnike udruženog zločinačkog poduhvata - objasnio je Antoneti.


Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže da bi ova presuda, u slučaju da udruženi zločinački poduhvat i agresija ostanu i u drugostepenom postupku, mogla da bude značajna smetnja Hrvatskoj koja uskoro ulazi u Evropsku uniju.


- Ovaj predmet je gotovo identičan onom protiv hrvatskih generala. Međutim, otežavajuća okolnost je činjenica da se sukob odigravao na teritoriji druge države. Nezahvalno je prognozirati konačan ishod ovog postupka, ali pretpostavljam da je Tribunal izvukao pouku iz presude generalima - smatra Štrbac.


Predsednik Predsedništva Boračke organizacije RS, Dražen Perendija ocenjuje presudu hrvatskim ratnim zvaničnicima kao već poznati recept u utvrđivanju istine u Haškom tribunalu.


- Mada je apsolutno svima veoma dobro poznato i ko je počeo rat u Bosni i ko je sve činio da se on ne završi, u Hagu su za sve okrivljeni isključivo Srbi. Otuda će i ovi Hrvati iz Herceg-Bosne najverovatnije na kraju biti oslobođeni, uz veliko izvinjenje suda što ih je maltretirao. Doduše, kako su bili optuženi za zločine protiv muslimana, moguće da ćemo dočekati i "neočekivanu" presudu. Međutim, šta ćemo sa zločinima koji su počinjeni nad Srbima, posebno u logoru Dretelj. Je l' ovom presudom treba da shvatimo da su Srbi bili legitimne mete za odstrel - pita se Perendija. 

U najavi i tužba Bosne

 

Savo Štrbac veruje da ukoliko se presuda Hrvatima iz Herceg Bosne ne promeni, za izvesno je očekivati da će muslimani tužiti Hrvatsku za genocid u Bosni.


- Sa presudom srpskim generalima i verovatnoćom da će to učiniti i Albanci protiv Srbije, uskoro ćemo imati apsurd da se Haški tribunal ukida, a da su svi njegovi predmet "izmešteni" u Sud pravde u kome će svaka strana tužiti svakog zbog genocida. 

 

Čavoški: Biće to "ispeglano"

 

Akademik i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški ocenjuje da bi konačna presuda Hrvatima iz Bosne mogla da predstavlja značajan hendikep Hrvatskoj koja uskoro ulazi u EU, ali tvrdi da se to ipak neće dogoditi.


- Uveren sam da će se u drugostepenoj presudi ti štetni po Hrvatsku detalji poput udruženog zločinačkog poduhvata ili agresije "ispeglati", odnosno da će biti odbačeni od strane Žalbenog veća - ocenjuje Čavoški. 


Bez osude zločina nad Srbima

 

Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da optužnicom protiv šestorice Hrvata nisu bili obuhvaćeni zločini nad srpskim življem od Glamoča do Mrkonjić Grada, a da presuda o udruženom zločinačkom pokretu može da proizvede "niz drugih političkih ocena i postupaka".

 

Čekaju drugu presudu

 

U odnosu na prethodne slučajeve, jučerašnja presuda šestorici Hrvata iz Bosne dočekana je bez očekivane ratničke retorike. Većina forumaša je pozvala na "strpljenje do drugostepene presude", aludirajući da se slično dogodilo i u slučaju prvostepene presude hrvatskim generalima koji su u Žalbenom postupku oslobođeni svih optužbi Haškog tribunala.

 

Zelenika: Mi smo se branili

 

Predsednik Udruženja dobrovoljaca i veterana Herceg-Bosne Petar Zelenika ocenio je da je presuda, jer se njom kažnjavaju Hrvati i HVO zato što su se branili.


- Sudeći po ovim presudama ispada kao da je samo jedna strana ratovala i napadala i kao da logora i zločina nije bilo na sve tri strane. Iz ove presude ne vidi takođe ni ko je Mostar napadao i razarao niti da ga je uopšte neko napadao, pa ni to da ga je iko branio - naveo je Zelenika.

Ž. M. 

 

Hoće republiku Herceg-Bosnu

 

Interesantna reakcija stigla je i iz nevladine organizacije "Kroacija libertas" koja se često tretira kao organizacija koja saopštava ono što zvanična hrvatska politika u BiH ne sme. Predsednik te organizacije Leo Pločkinić ocenio je da je jedini način da se spase dostojanstvo hrvatskog naroda u BiH hitno proglašenje hrvatske republike Herceg-Bosne.


- Pozivamo Hrvatski narodni sabor u Mostaru da to i učini. Mi nismo imali 30.000 civilnih žrtava rata da bi se danas svi oni proglašavali zločincima - rekao je Pločkinić.

Ž. M.

 

 

Milanović: Nije svejedno

 

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da Hrvatskoj nije svejedno što se u presudi Haškog tribunala šestorici nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne navodi da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uspostavljanja hrvatskog entiteta u BiH, ali da je to moguće preispitati u drugostepenom postupku.


- Nije nam svejedno što u tim presudama stoji. Nadam se da je moguće, odnosno naravno da ih je moguće preispitati i da će drugostepeno veće uvažiti sve ono što mi smatramo da stoji - dodao je Milanović.

POVEZANE VESTI

Petak 31.05.2013. 03:35
Хајде ко има сада храбрости у свету и да их осуди?
Petak 31.05.2013. 07:37
Hoce li opet onaj celavi da ih proglasi nevinim?
Petak 31.05.2013. 08:14
Opet nam mazu oci presudama nad hrvatskim zlocincima, i opet ce da ih oslobode svake krivice!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online