Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 23.05.2013.
14:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Srpski sveci zločinci i razbojnici!

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocenio je da mitropolit Amfilohije, inicijativom da se Njegoš proglasi za sveca, pokušava da velikog crnogorskog pesnika i državnika smesti zajedno sa zločincima koje je ta crkva ranije proglasila za svece.

Crnogorska čistota: Ranko Krivokapić
 

Polažući venac na grob vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša na Lovćenu, Krivokapić je rekao da "oni čiji su heroji i sveci bili zločinci posle Drugog svetskog rata i posle ovog rata, moraju da pokušaju da se sakriju iza crnogorske čistote".


Amfilohijeva inicijativa, po oceni Krivokapića, još više pokazuje "koliko su (zločinci) crni i suprotni ovoj crnogorskoj čistoti".


Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo (raspop Miraš Dedeić) je otišao je korak dalje izjavom da Amfilohije pokušava da Njegoša uključi u "društvo razbojnika", time što ga predlaže za sveca Srpske pravoslavne crkve.


Prema njegovim rečima, nije isključeno da "siromah Amfilohije" i sebe proglasi svecem.


- Ovo je upliv u vode u kojima političari ne bi trebalo da budu i da se ovako, na politički način obračunava s verom i religijom - ocenio je Krivokapićev istup Milan Antonijević,
direktor Komiteta pravnika Jukom.


Verski analitičar Mirko Đorđević smatra sa je izjava Krivokapića znak velikih političkih podela u crnogorskom društvu.


- To su političke borbe koje se odvijaju između državnog vrha Crne Gore i mitropolije na čijem je čelu Amfilohije koji je ratoboran i igra ulogu političkog faktora više nego verskog vođe - rekao je Đorđević. On je dodao da inicijativa da se Njegoš kanonizuje "ne deluje ozbiljno" jer, kako kaže, za to nema kanonskih osnova.


- Uslovi za kanonizaciju su vrlo strogi. Nakon smrti treba na grobu da se javljaju čuda i isceljenja. Pokojnik treba da je živeo primernim životom, a Njegoš, pre svega kao vladar, nije to mogao - dodao je Đorđević.
 

Korak ka secesiji Mitropolije crnogorsko-primorske?

Poznavalac kanonskog prava Željko Žugić Kotoranin kaže za "Vesti" da nije precizirano ko vrši kanonizaciju, ali da je logično da se ona izvrši na Svetom arhijerejskom saboru SPC pošto Mitropolija crnogorsko-primorska nije autokefalna (samostalna) crkva.
- Za to postoje i praktični razlozi. Zamislite situaciju da se 19. maja u Crnoj Gori slavi praznik u čast Njegoša, a da se on u drugim eparhijama i ne pomene na liturgijama. Osim toga, Sveti arhijerejski sabor, odnosno Sinod zadužen je da sestrinske pravoslavne crkve zvanično obavesti o Njegoševom uvođenju u imenoslov svetitelja. Nije li ovo prvi praktičan korak ka aktu secesije Mitropolije crnogorsko-primorske? Ili je u pitanju traženje veće vlasti u odnosu na druge episkopije i mitropolije u SPC? Jer, treba podsetiti da je ta mitropolija svojevremeno sa svog pečata izostavila naziv Srpske pravoslavne crkve, a da je nedugo zatim obavestila javnost da je formirana i Pravoslavna crkva u Crnoj Gori na čelu sa mitropolitom Amfilohijom - podseća Kotoranin.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.05.2013. 14:17
Po njemu su Sveti Sava i Sv Vasilije Ostroški zločinci!. Kad bi oni proglašavali svece, onda bi Milo sigurno to postao još za života!
Četvrtak 23.05.2013. 14:16
Опрости му Боже,не зна шта говори!
Četvrtak 23.05.2013. 14:43
"Виђи врага су седам бињишах, су два мача а су двије круне, праунука Туркова с Кораном! За њим јата проклетога кота, да опусте земљу свуколику ка скакавац што поља опусти! ".... gujo montenegrinska....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online