Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 20.05.2013.
14:14
Glassrpske A

Militantna ideologija ukorenjena u BiH

Selefija Muaz Šabić, koji je poginuo u sukobima u Siriji i druge vehabije iz BiH koje su ranjene u borbama, dokaz su da militantna ideologija ima korene u BiH i da će s njom morati da se suoči i Islamska zajednica BiH, kaže jedan od osnivača Svetskog bošnjačkog kongresa, koji je nedavno napustio tu organizaciju, Nedžad Latić.

Selefijski pokret u BiH ima više od 100.000 članova: Sve više njih odlazi na sirijska ratišta, gde se dodatno radikalizuju, te traže sledbenike u BiH
 

U izveštaju o stanju bezbednosti u prošloj godini, Ministarstvo bezbednosti BiH upozorilo je da selefijski pokret u BiH ima više od 100.000 članova, a sve više njih, ali i onih iz zapadne Evrope koji su poreklom sa tamošnjih prostora, odlazi na sirijska ratišta, gde se susreću i dodatno radikalizuju, te traže sledbenike u BiH.

Latić kaže da je na fotografiji objavljenoj u medijima prepoznao jednog od ratnika u Siriji, a kojeg je poznavao iz džamije.

- Vidio sam ga u džamiji u Sarajevu i prepoznao sam ga na slici u novinama. Ne znam šta je radio u Sarajevu, ali mi je prilazio u džamiji. Njegovo ponašanje u džamiji je bilo vrlo agresivno, rekao je Latić i dodao da su najpozvaniji da se suoče sa ovim problemom ljudi iz islamske verske zajednice.

- Nije reč samo o Siriji, gde su u džihad išli i ginuli pripadnici radikalnog islama, nego ih je bilo i u Somaliji. Ne radi se o ljudima koji idu kao dobrovoljci u borbu pravde protiv nepravde, nego je reč o militantnoj ideologiji koja, nažalost, ima korene u BiH, rekao je on.

Prema informacijama iz federalnih medija, Šabićev put u Siriju organizovan je iz Gornje Maoče, a njegova majka rekla je da je on želeo da bude šehid. On je bio jedan od četiri pripadnika selefijskog pokreta koji su svojevremeno verbalno napali bivšeg ministra bezbednosti BiH Sadika Ahmetovića.

I Bosanci ratuju protiv Al Asada

- U vreme dok sam bio ministar bezbednosti u Sarajevu u Titovoj ulici napala me je grupa selefija i, koliko znam, te osobe su identifikovane i iz okoline su Zenice. Prema informacijama koje imam iz medija, oni su učestvovali u borbama u Siriji i jedan od njih je tamo izgubio život, rekao je Ahmetović.

U Siriji je, prema navodima federalnih medija, ranjen Enver Lilić, dva puta je ranjen Bajro Ikanović iz Hadžića, a u toj zemlji se bori i Senad Hasanović. U borbama su ubijena i dvojica Sandžaklija boračkih imena Ebu Merdija i Ebu Bera, koji su se borili kao mudžahedini. Rožajac Adis Salihović poginuo je u bombaškom napadu u Siriji, ratujući protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, objavili su podgorički mediji. Kako se navodi, vehabija Salihović se u Siriji borio pod imenom Ebu Merdija, a poginuo je prilikom napada na zatvor iz kojeg je hteo da spasi svoje istomišljenike.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.05.2013. 17:23
Јел има још неко да се чуди како то не могу Срби живети заједно са муслиманима у МХ федерацији?Где су они већина,ту хришћани немају никаква права!
Ponedeljak 20.05.2013. 20:25
Мени су потпуно несхватљиви ови екстремни мајмуни... Кенјају како нико не сме да убија муслимане и да ће да иду уиж свети рат било где и било када да "заштите" муслимане а онда пожуре у Сирију да убијају управо муслимане, све то поред Авганистана... Ал ипак, нека их, нек се тепају, уебеш павијане.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online