Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 12.05.2013.
17:09
24sata.hr A

Nadbiskup izjednačio ubijene u Blajburgu i Jasenovcu

Po 68. put u Blajburgu je održana komemoracija za ustaše, koje su na austrijsko-slovenačkoj granici sustigli partizani i likvidirali ih sredinom maja 1945. godine. Misu je držao splitsko-makarski nadbiskup koji je u svom govoru poistovetio žrtve iz Blajburga i one iz Jasenovca.

Skup u Blajburgu sa ustaškim simbolima
 

Na misi za poginule sveštenik monsinjor dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, rekao je kako je Blajburg simbol najvećeg stradanja hrvatskog naroda.

"Od ljudske zlobe stradale su hiljade ljudi, ne samo u Blajburgu nego i u Jasenovcu, Vukovaru i Škabrnji. Danas smo na poljima tragedije koju je počinila komunistička ideologija posledice čega i danas oseća hrvatski narod u ideološkom i demografskom smislu. Ovde treba biti ujedinjena cela Hrvatska", rekao je Barišić.

On je dodao da nedostaje humanosti i volje da se do kraja istraži gde su sve žrtve nestale u Drugom svetskom ratu.

Na Blajburškom polju u Austriji prvi je govorio u ime pokrovitelja manifestacije Tomislav Tolušić, župan virovitičko-podravski koji je naglasio da se ovaj zločin i danas želi sakriti i minimalizovati.

"Neupućeni bi rekli da je danas drugačije nego za vreme 'mašinerije straha', ali ideološki 'sinovi zločina' ponovno prekrajaju istoriju", rekao je Tolušić.

Potpredsednik pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu Josef Lobnig dodao je da se ne sme zaboraviti da na Blajburgu nisu poginuli samo Hrvati već i Srbi, Austrijanci, Slovenci i drugi. Dodao je da će raditi na osnivanju tima koji će istraživati komunistička pogubljenja za vreme Drugog svetskog rata.

Slučaj Blajburg, poznat je kao Zarobljavanje i egzekucija ustaša i odnosi se na događaj koji se desio krajem Drugog svetskog rata u selu Blajburg na austrijsko-slovenačkoj granici. Tokom maja 1945. ubijeni su pripadnici ili saradnici fašističkih režima od strane pripadnika Jugoslovenske armije. Među nastradalima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaša i domobrana. Ne postoje tačni podaci koliko je vojnika pogubljeno, uglavnom bez suđenja, kao čin osvete za ustaške zločine u NDH tokom rata, a koliko njih je poginulo u borbi.

Blajburg je postao jedna od centralnih tema u hrvatskim medijima, eksploatisana radi stvaranja nacionalnog mita o patnji hrvatskog naroda sa ciljem homogenizacije Hrvata u procesu stvaranja samostalne hrvatske države, objavila je Vikipedija o ovom događaju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.05.2013. 18:00
E da mi je da vidim Nemca da izjednaci Ausvic i likvidacije SS jedinica pri njegovom oslobadjanju. Nemac ne sme Hitlera u usta da uzme a ovi drze misu ustasama, pre toga Pavelicu a onda i Stepincu. Nego, nije mi bas najjasniji ovaj deo: 'Po 68. put u Blajburgu je održana komemoracija za ustaše, koje su na austrijsko-slovenačkoj granici sustigli partizani i likvidirali ih sredinom maja 1945. godine' Pa po ovom ispada da su tzv Hrvati ubijali sami sebe, jer Josipovic kaze da su oni vecinom bili anti-fasisti a vecina njih i danas tvrdi da su velikim brojem bili u partizanima. Kome se onda drzi ova misa, Kinezima mozda?
Nedelja 12.05.2013. 17:35
Усташка посла.
Nedelja 12.05.2013. 18:20
Sto se sada ne oglase npr.LDP i LSV i da izraze zabrinutost zbog ove izjave nadbiskupa kojom izjednacava ubijene ustase sa masakriranim Srbima u Jasenovcu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online