Nedelja 12.05.2013.
17:09
24sata.hr

Nadbiskup izjednačio ubijene u Blajburgu i Jasenovcu

Skup u Blajburgu sa ustaškim simbolima
 

Na misi za poginule sveštenik monsinjor dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, rekao je kako je Blajburg simbol najvećeg stradanja hrvatskog naroda.

"Od ljudske zlobe stradale su hiljade ljudi, ne samo u Blajburgu nego i u Jasenovcu, Vukovaru i Škabrnji. Danas smo na poljima tragedije koju je počinila komunistička ideologija posledice čega i danas oseća hrvatski narod u ideološkom i demografskom smislu. Ovde treba biti ujedinjena cela Hrvatska", rekao je Barišić.

On je dodao da nedostaje humanosti i volje da se do kraja istraži gde su sve žrtve nestale u Drugom svetskom ratu.

Na Blajburškom polju u Austriji prvi je govorio u ime pokrovitelja manifestacije Tomislav Tolušić, župan virovitičko-podravski koji je naglasio da se ovaj zločin i danas želi sakriti i minimalizovati.

"Neupućeni bi rekli da je danas drugačije nego za vreme 'mašinerije straha', ali ideološki 'sinovi zločina' ponovno prekrajaju istoriju", rekao je Tolušić.

Potpredsednik pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu Josef Lobnig dodao je da se ne sme zaboraviti da na Blajburgu nisu poginuli samo Hrvati već i Srbi, Austrijanci, Slovenci i drugi. Dodao je da će raditi na osnivanju tima koji će istraživati komunistička pogubljenja za vreme Drugog svetskog rata.

Slučaj Blajburg, poznat je kao Zarobljavanje i egzekucija ustaša i odnosi se na događaj koji se desio krajem Drugog svetskog rata u selu Blajburg na austrijsko-slovenačkoj granici. Tokom maja 1945. ubijeni su pripadnici ili saradnici fašističkih režima od strane pripadnika Jugoslovenske armije. Među nastradalima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaša i domobrana. Ne postoje tačni podaci koliko je vojnika pogubljeno, uglavnom bez suđenja, kao čin osvete za ustaške zločine u NDH tokom rata, a koliko njih je poginulo u borbi.

Blajburg je postao jedna od centralnih tema u hrvatskim medijima, eksploatisana radi stvaranja nacionalnog mita o patnji hrvatskog naroda sa ciljem homogenizacije Hrvata u procesu stvaranja samostalne hrvatske države, objavila je Vikipedija o ovom događaju.

2024 © - Vesti online