Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.05.2013.
16:48
Beta A

"BiH sve manje funkcionalna država"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina zbog politički zatrovanih odnosa sve manje funkcionalna država, zbog čega RS trpi ogromnu štetu.

Zbog nefunkcionalnosti BiH trpi Republika Srpska
 

"Republika Srpska trpi ogromnu štetu na svim poljima, pa i kada je u pitanju jedinstveni matični broj. Vlada Republike Srpske ima zakonsko pravo da donosi uredbe", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. On je najavio da će se zatražiti odgovornost Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka BiH zato što nije sprovedena uredba Vlade RS koja se odnosi na dodelu jedinstvenih matičnih brojeva za novorođenčad u RS.

Više od dva meseca novorođenčad u celoj BiH ne mogu dobiti JMB, jer na državnom nivou nije usvojen novi zakon koji bi regulisao to pitanje. Vlada RS je pre mesec dana donela uredbu, kojom je trebalo da bude rešen ovaj problem do usvajanja novog zakona u parlamentu BiH, ali je primena uredbe blokirana jer državna Agencija za identifikacione dokumente BiH ne dozvoljava da se upisuje matični broj uz obrazloženje da za to nema pravnog osnova.

Dodik tvrdi da u Ustavu BiH piše da "entiteti moraju biti manifestovani u svim strukturama, a da se jedinstvenim matičnim brojem ta činjenica htela negirati".

"Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko šalje lažne izveštaje Savetu bezbednosti UN u kojima navodi da Republika Srpska ruši ustavni poredak BiH, jer ruši Sud i Tužilaštvo BiH. Nigde u Ustavu BiH ne piše da su te dve institucije deo ustavne strukture", kazao je Dodik.

Predsednik RS danas je prisustvovao obeležavanju 21 godine od osnivanja Vojske Republike Srpske i osme godine od formiranja Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

On je poručio da treba pokazati poštovanje prema pripadnicima Vojske RS i svima onima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske. Skupština RS je 12. maja 1992. godine izglasala zakon kojim je osnovana Vojska Republike Srpske.

POVEZANE VESTI

Petak 10.05.2013. 17:47
Bravo imenjace cenimte ne daj neprijatelju da nas ponizavaju samo jos odvoji rebubliku srbsku od te nametnute bosne jase uvek izjasnjavam da sam iz republike srbske za mene bosna ne postoji i jos te molim da ostanes crst nedaj date kupe za saku dolara pa da izdas repuliku srbsku kao dacic nikolic i vucic kosovo!!!!!!!!! odvoji republiku srbsku sto pre od teherana to mislim sarajevo
Petak 10.05.2013. 17:10
Tako ti je to kad nesposobni dodju na vlast,gdje se nezna ni ko pije ni ko placa,a za sve narod ispasta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online