Petak 10.05.2013.
16:48
Beta

"BiH sve manje funkcionalna država"

Zbog nefunkcionalnosti BiH trpi Republika Srpska
 

"Republika Srpska trpi ogromnu štetu na svim poljima, pa i kada je u pitanju jedinstveni matični broj. Vlada Republike Srpske ima zakonsko pravo da donosi uredbe", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. On je najavio da će se zatražiti odgovornost Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka BiH zato što nije sprovedena uredba Vlade RS koja se odnosi na dodelu jedinstvenih matičnih brojeva za novorođenčad u RS.

Više od dva meseca novorođenčad u celoj BiH ne mogu dobiti JMB, jer na državnom nivou nije usvojen novi zakon koji bi regulisao to pitanje. Vlada RS je pre mesec dana donela uredbu, kojom je trebalo da bude rešen ovaj problem do usvajanja novog zakona u parlamentu BiH, ali je primena uredbe blokirana jer državna Agencija za identifikacione dokumente BiH ne dozvoljava da se upisuje matični broj uz obrazloženje da za to nema pravnog osnova.

Dodik tvrdi da u Ustavu BiH piše da "entiteti moraju biti manifestovani u svim strukturama, a da se jedinstvenim matičnim brojem ta činjenica htela negirati".

"Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko šalje lažne izveštaje Savetu bezbednosti UN u kojima navodi da Republika Srpska ruši ustavni poredak BiH, jer ruši Sud i Tužilaštvo BiH. Nigde u Ustavu BiH ne piše da su te dve institucije deo ustavne strukture", kazao je Dodik.

Predsednik RS danas je prisustvovao obeležavanju 21 godine od osnivanja Vojske Republike Srpske i osme godine od formiranja Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

On je poručio da treba pokazati poštovanje prema pripadnicima Vojske RS i svima onima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske. Skupština RS je 12. maja 1992. godine izglasala zakon kojim je osnovana Vojska Republike Srpske.

2024 © - Vesti online