Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2013.
01:04
Đ. Barović - Vesti A

Vaskrs bez Radovana!

Uz tihe zvuke gitare i pesmu koju je poveo protojerej-stavrofor Vojo Bilbija, starešina Roterdamske parohije Zapadno-evropske eparhije SPC, u ponedeljak je u Haškom tribunalu svečano proslavljen najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

Cenjen u Hagu: Ocu Voji Bilbiji nisu dali da unese jagnje u zatvor

Zbog strogih zatvorskih pravila koje zabranjuju posete tokom vikenda, zajednička proslava pomerena je za dan kasnije, ali i pored najava da bi uprava Pritvorske jedinice Ševeningen ovog puta dozvolila da svi Srbi budu zajedno, ponovo su bili podeljeni u dve grupe. Ipak, ni to nije umanjilo njihovu radost, pa su sa svojim sveštenikom, protom Vojom, u sali za posete haškog zatvora, koji je većina pritvorenika u šali prozvala i misionarskom parohijom Svetog Arhangela Mihajla, praznik obeležili kako dolikuje.


Ove godine, slavlje je uveličala i proslava Đurđevdana - krsne slave generala Ratka Mladića i Ljubomira Borovčana. Svaki je zajedno sa sveštenikom, ali i ostalim Srbima iz svoje grupe, čitao molitvu i okretao slavski kolač, a zatim su im svi čestitali i nastavili sa praznovanjem.


- Svi pritvorenici su poslednje nedelje postili pripremajući hranu isključivo na vodi, a zatim su se i pričestili. Međutim, najdirljivije je što su i u takvim uslovima zadržali veru u Boga i pravoslavne običaje, pa su u petak farbali vaskršnja jaja, a u nedelju je organizovano i prigodno takmičenje koje se ipak završilo bez pobednika - otkrivaju neke od detalja sa proslave Vaskrsa prijatelji nekih od haških pritvorenika.


Međutim, prava fešta je nastupila tek drugog dana praznika, kada su svi dobili priliku da se okupe, a slavlju su doprineli Srbi iz Holandije koji, sada već tradicionalno, pripremaju hranu za sve sužnje u Hagu. Tako su na meniju bile i ruska salata, sarme, baklave, ali i jagnjeće pečenje.


Ovogodišnja, zajednička proslava Vaskrsa protekla je, na iznenađenje svih, bez bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. On je zbog priprema za nastavak suđenja i izvođenja svedoka odbrane bio onemogućen da u ponedeljak dođe na zajedničkoj proslavi. Ipak, najveći hrišćanski praznik je proslavio sa Srbima sa svog sprata.
 

Dijaspora poslala jagnje

- Na sam Vaskrs, grupa Roma koja već decenijama živi i radi u Holandiji donela je svešteniku Voji Bilbiji celo pečeno jagnje sa željom da ga odnese i podeli svim Srbima u Hagu. Uz to pečenje je bila i cedulja sa kratkom porukom: "Vi ste naši heroji. Vole vas vaši Cigani". Prota je na svaki način pokušao da unese pečeno jagnje, ali mu to nisu dozvolili, pa je odneo plećku i preneo poruku ljudi koji su nekada živeli na prostorima Srbije i Republike Srpske - otkriva jedan od naših sagovornika.

 

I stražari uživali

Vojo Bilbija je poznat ne samo kao jedan od najposvećenijih srpskih sveštenika, nekadašnji zubar i karatista, već i odličan pojac i pevač. Zvuk gitare, red starogradskih - red narodnih pesama, očigledno su prijali i stražarima koji su neskriveno uživali i kasnije se znatiželjno raspitivali o poreklu i prevodu nekih od strofa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online