Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 04.05.2013.
20:36
Beta A

Otvoren Islamski centar u Rijeci

Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren danas pred oko 20.000 vernika i gostiju među kojima i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, član predsedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar za verska pitanja Katara Gajs bin Mubarek el-Kuvari, izaslanik katarskog emira Hamada bin Halife al-Tanija.

Član predsedništva BiH Bakir Izetbegović, predsednik Hrvatske Ivo Josipović,i ministar za verska pitanja Katara Gajs bin Mubarek el-Kuvari na otvaranju Islamskog centra
 

Predsednik Ivo Josipovic je istakao da je Hrvatska prostor u kom se živi zajedno u različitosti te da je Hrvatska zemlja verskih prava i verskih sloboda, prenosi agencija Hina.

- Islamska tradicija utkana je u tkivo hrvatske društvene i duhovne istorije i, kao i ostale manjinske tradicije, obogaćuje hrvatski kulturni identitet, rekao je Josipović i ocenio da Islamska zajednica i njeno rukovodstvo od početka deluju na izgradnji demokratskoga društva, razvijajući prijateljske i saradničke odnose s državnim telima.

Svečano otvaranje "dokaza multikulturalnosti"
 

Član predsednistva BiH Bakir Izetbegovic je potvrdio da je Hrvatska dobro mesto za život Bošnjaka muslimana te da način na koji je rešen njihov status može biti primer i drugim evropskim zemljama.

- Oni ovde žive slobodno i u punoj meri ostvaruju svoja nacionalna i verska pitanja, kazao je Izetbegović i dodao da današnje otvaranje Islamskog centra šalje dobre signale celom svetu, a posebno regiji nakon svih dramatičnih događanja u bliskoj prošlosti.

Katarski ministar Gajs bin Mubarek el-Kuvari ocenio je kako će Islamski centar, za koji je rekao da je arhitektonsko remek delo, delovati i na ispravljanju iskrivljene slike o islamu i muslimanima, kakva se stvara u novije vreme.

Reis-ul-ulema, verski poglavar BiH, Husein Kavazović u svom govoru je istakao nužnost suživota muslimana, hrišćana i Jevreja kao "naroda knjige", kazavši da svi imaju vrlo slična verska polazišta. Ocenio je da je Hrvatska zrelo društvo otvoreno za sve svoje građane, a Rijeka kosmopolitski grad.

Šef predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj Pol Vandoren je naveo da se otvaranjem centra potvrduje opredeljenost Hrvatske za evropska načela multikulturalnosti i različitosti. Izrazio je uverenje da će Hrvatska sa svim svojim verskim zajednicama igrati važnu ulogu u procesu jačanja dijaloga s crkvama i drugim verskim zajednicama u sklopu EU.

Centar je sagrađen na severozapadu Rijeke, neposredno uz riječku obilaznicu.

POVEZANE VESTI

Subota 04.05.2013. 21:04
ne morate se čuditi, svi građani bez obzira na vjeru koji poštuju zakone i ustavni poredak su dobrodošli
Subota 04.05.2013. 21:10
Нека им је са хаиром, даће Аллах још оваквих центара диљем НДХ.
Subota 04.05.2013. 21:52
Toliko je lijepa da bih dao sve dzamije iz RS za ovakvi jednu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online