Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.08.2017.
21:31
Vestionline, N1 A

Izetbegović odgovorio Tuđmanu mlađem: Franjo predvodio udruženi zločinački poduhvat

Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH izjavio je da je proteklog rata zločina bilo na svim stranama i da se zločini mudžahedina, koji su bili individualni, ne mogu porediti sa udruženim zločinačkim poduhvatom koji je faktički predvodio Franjo Tuđman.

EPA/Wolfgang Kumm
Bilo je zločina na svim stranama: Bakir Izetbegović

Odgovarajući na optužbe Tuđmanovog sina Miroslava, inače, zastupnika vladajuće HDZ, koji je uzroke današnjeg terorizma na tlu Evrope pronašao u Bosni i Hercegovini toekom 90-tih godina, Izebegović je zapitao zašto oni započinju sada te teme kada će, kako je rekao, izvući deblji kraj. 

- Bilo je zločina na svim stranama, ali zločini mudžahedina se ne mogu uporediti s udruženim zločinačkim poduhvatom koji je faktički predovodio Franjo Tuđman. Cilj je to da se skrene pažnja s problema. Zašto oni počinju te teme kada će u tim analizama izvući deblji kraj? Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentiran u kojem ima i hrvatskih jedinica. Tu će biti u Hagu dokazana zloga svakoga i Tuđmana i Šuška. Zašto počinju te teme kad oštećena strana, BiH, ne inzistira na tome", zapitao je Izetbgović u intervjuu za "N1". 

Miroslav Tuđman je, naime, ranije danas za nedeljnik Globus izjavio da se sve ovo što se sada događa po Evropi, događalo i devedesetih. 

Bio je to, kazao je, začetak današnjeg islamskog terorizma. 

- Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv 'muslimanske' imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Alahu ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i pre nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića - rekao je Tuđman mlađi. 

Izetbegović konstatuje da ovakvim izjavama Tuđman zapravo skreće pažnju s tema 'koje mu ne odgovaraju'' 

- Jedna je pitanje kocentracijskog logora Jasenovac koji je bio jedini takav logor kojeg nisu držali Nemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg Bosne. Očekujemo presude u Hagu za udruženi zločinački poduhvat. Tu će biti spomenut i Franjo Tuđman, a tu ima prstiju i Tuđmana mlađer jer je bio šef obaveštajne službe u to vreme tako da mislim da skreće pažnju s tema koje ne odgovaraju njemu i Hrvatskoj - rekao je Izetbegović. 

Na opasku da je ozbiljna izjava Tuđana kojom proziva Izetbegovićevog oca Aliju, bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA kaže da je upravo bilo obrnuto od onog što kaže mlađi Tuđman da je Alija doveo mudžahedine u BiH. 

- On (Alija) je dao niz izjava javnih da BiH nisu potrebni strani borci. Zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz arapskih zemalja. Kazao je da imamo dovoljno ljudi, ali ne i dovoljno oružja. Prizvale su ih kolone izbeglica, silovane žene - sve te scene koje su na CNN gledali. Svi su prešli preko teritorija Hrvatske i teritorija Herceg Bosne kad je Miroslav Tuđman bio šef obaveštajne službe. Zašto se nismo odrekli usluga mudžahedina? Kad ste napadnuti od komšije i susjeda i imate embargo na oružje nećete nikome reći da nije dobrodošao s puškom na vašoj strani. Nismo mislili da će raditi zločine. Mislili smo da će jako dobro paziti kako ratuju i da neće načiniti zločine". 

Izetbegović se složio da to nije opravdanje i dodao da se ti zločini mogu prebrojati na prste, te da su bili sistematski sankcionisani. 

Upitan da li je njegov otac imao kontrolu nad mudžahedinima, Izetbegović mlađi kaže da u početku nije bilo nikakve kontrole. Bili smo kaže, razbijeni u enklave. 

Izričito negira da su mudžahedini bili "pod rukom" njegovog oca Alije. 

Alija Izetbegović, tvrdi, nije bio komandant i nije znao detalje u organizaciji osim komande u smislu predsedavajućeg Predsedništva. 

- Oni nisu bili isterani iz BiH, ali Alija nije bio sretan što su bili prisutni - rekao je i dodao da se na talasu islamofobije dobija jedna, spram BiH, agresivna politika Zagreba tako da se pokušava od malih problema napraviti velike, a veliki koji su došli 1992. iz Hrvatske se pokušavaju minimizirati. 

O zločinima mudžahedina

 - Zločini mudžahedina su barem trostruko manji od onih koje je napravila Herceg Bosna. Nije isto imati dve fleke na obrazu i imati dve hiljade fleka - rekao je Izetbegovići uz opasku da je politika dvosmislena. 

S jedne strane, kaže, tu je pružena ruka u integracijskim procesima, a s druge se pokušava napraviti pritisak na bh. politku da bude u defanzivi. 

- Pokušava se predstaviti agresija koju je izvršila hrvatska stranaka da bi se to relativizovalo i umanjilo, te da se pravi pritisak na bh. stranu. Da se bh. društvo segregira i da nije jedinstveno nego da je to društvo triju naroda u smislu podele vlasti - zaključio je Izetbegović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online