Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 28.04.2013.
10:11
Dnevnik A

Sporazum sa Prištinom ne ugrožava RS

Mi ćemo podržati odluku rukovodstva Srbije, iako se s tim neće slagati deo naroda i jedan broj političara u Republici Srpskoj, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

''Bilo bi potpuno negativno da neko ko je ipak van Srbije - a mi to objektivno jesmo, ma koliko za nju bili emotivno vezani - sada lamentira nad sporazumom Beograda i Prištine. Dakle, mi ćemo podržati odluku rukovodstva Srbije, iako se, svesni smo, s tim neće slagati deo naroda i jedan broj političara u Republici Srpskoj'', rekao je Radmanović intervjuu za ''Dnevniku”.

Podržavamo odluku Srbije: Nebojša Radmanović

Postoji li ipak bojazan da bi deo međunarodne zajednice sada mogao da pokuša da reši i ''bosansko pitanje” preoblikovanjem Dejtonskog sporazuma?

– Ta priča postoji i bez kosovskog problema. Međutim, mislim da će takav naum biti veoma teško ostvariti ukoliko Srbi u RS budu jedinstveni oko ključnih pitanja. Trenutno jesu, jer bez obzira na krupne razlike u unutrašnjo-političkoj utakmici, kada je u pitanju status RS i Srba u BiH, svi smo jedinstveni. U svakom slučaju, sumnjam da će dolazito do kakvih žešćih poteza međunarodne zajednice, poput onih koji bi vodili ukidanju RS, jer bilo je za to i boljih prilika, pa se to nije desilo. Jednostavno, BiH ne bi mogla funkcionisati kao centralizovana država. I kada neki bosanskohercegovački lideri sanjaju o tome, na kraju se uvek probude. Jer i oni znaju da to nije moguće, kao što to zna i međunarodna zajednica. ..

Da li će se sada nešto promeniti po pitanju stava BiH prema eventualnom priznanju kosovske nezavisnosti?

– Ne! Mi u Republici Srpskoj smo s pažnjom pratili sve što se dešavalo na temu KiM. Nismo dozvolili da Bosna i Hercegovina prizna kosovsku nezavisnost, a nećemo dozvoliti da se to dogodi ni posle briselskog sporazuma. Priznanje, podsetiću, mora biti proizvod konsenzusa u Predsedništvu BiH, a ja za to sigurno neću glasati. Procena je da srpski narod u RS i ono malo njih što žive u drugom delu BiH, nikako nisu za takvo priznanje.


U delu političke javnosti u Srbiji, posle sporazuma s Prištinom, oči su uprte u RS, sve u iščekivanju kako će Banjaluka reagovati u novim okolnostima?

– Republika Srpska ima čvrst stav o svom statusu u BiH, te odnosu prema BiH i okruženju. A on se zasniva na obezbeđenju svih elemenata samostalnosti unutar BiH, koji su omogućeno Dejtonskom sporazumom. Neke prethodne vlasti i u RS i u BiH popustile su pod pritiskom međunarodne zajednice i izgubili smo deo nadležnosti koje nam pripadaju po Dejtonu. Dejton je u osnovi napravio dve male države koje su spojene u jednu, međunarodno priznatu. U tom kontekstu, ovi što se bune kada kažemo da je RS država - uopšte nisu u pravu. Dakle, ako je tim entitetima rečeno da je od njih sastavljena BiH, onda je jasno da nema BiH bez entiteta. Ako je čak u početku bio predviđen konfederalni odnos RS sa Srbijom a Federacije sa Hrvatskom, onda je jasno da se radi o elementima državnosti. I mi to želimo da sačuvamo, ne rušeći BiH. Svesni smo da je BiH međunarodno priznata država jer su se veliki dogovorili da nacrtaju granice, kao što su to i ranije kroz istoriju radili na Balkanu, i da je to teško promeniti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.04.2013. 10:23
Poslije ovog " sporazuma ", RS treba odmah da traži svoju samostalnost ! Nema logike da Njemačka i SAD traže ukidanje RS i stvara unitarnu Bosnu, a šiptarima daju tudju zemlju, kao novu državu ! NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA !
Utorak 30.04.2013. 17:58
RS može samo ugroziti Srbija,zato pazite leđa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online