Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 27.04.2013.
04:01
D. Lj. Joksić - Vesti A

Tito ga krstio ženskim imenom

Borka Boševski je bio deveto od trinaestoro dece, a državna delegacija na čelu sa Lazarom Koliševskim morala je da pešači nekoliko sati da bi sa poklonima stigla do zabitog sela Veprčani. Bio je radnik poljoprivrednog preduzeća u Rosomanu, blizu Kavadaraca u Makedoniji, koje je godinama u stečaju deleći sudbinu mnogih balkanskih preduzeća u varošici. Iako čeka penziju, još ne može da prežali smrt svoga kuma, bivšeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, iako mu je pre 62 godine maršal dao žensko ime - Borka Boševski.

Video sam Maršala izdaleka: Borka Boševski

Rođen je u selu Veprčani, u oblasti prilepskog Mariova, 1951. godine, a kako ga je krstio Josip Broz saznao je od svojih roditelja.


- Bio sam deveto od trinaestoro dece koliko je rodila moja majka. Tada se posebna pažnja posvećivala natalitetu, pa kada sam se ja rodio pola godine mi nisu davali ime jer je tadašnja vlast imala posebne planove sa mnom. A to je da me krsti predsednik tadašnje SFRJ, Josip Broz, koji mi je i dao ime Borka po makedonskom narodnom heroju Borki Taleskom. Tito je poslao visoke goste na čelu sa Lazarom Koliševskim da me krste i donesu poklone. Predstavnici centralne i lokalne vlasti pešačili su do sela nekoliko sati - prseća se Boševski priče svojih roditelja.

Bombone od maršala

Iako je tokom života, a pogotovo u mladosti imao dosta neprijatnosti zbog svog imena jer su mnogi mislili da se radi o ženskoj osobi, Borka je i danas veoma ponosan na svoje ime, a bogami i na svog kuma. Ipak, tokom godina preturio je preko glave niz dogodovština zbog neobičnog imena. Jednom prilikom u bolnici u Kavadarcima smestili su ga u sobu sa ženama jer su u administraciji, koja je sređivala papire, pomislili da je žensko. On se radi toga nije naljutio već je sa zaposlenima u bolnici zbijao šale na svoj račun.

Godine na birou

Ovaj vredan čovek iz Rosomana svoj 25 godina dug radni vek je završio 1997. godine kao stečajni radnik u jednom poljoprivrednom preduzeću. Od tada se redovno prijavljuje na biro rada i čeka penziju, a dotle živi od uzgajanja vinove loze i breskvi.

- I personal i pacijenti su se smejali na moj račun. Zatražio sam mušku sobu, a medicinskim sestrama sam u šali rekao da ne želim da budem u istoj sobi sa ženama - jer su stare. Sutradan me je čak i čistačica zadirkivala pitajući kakav sam ja to muškarac kada nijednu noć ne mogu da provedem u sobi sa ženama.


Dok nam je pričao ovu priču sa lica mu nije silazio osmeh, a smejala se i njegova supruga Topolka, koja je i sama imala nešto da doda.
- Njegovo ime je često unosilo zabunu u naš život. Još kada smo se zavoleli i kada sam roditeljima i rodbini rekla njegovo ime, počeli su da me zadirkuju pitajući kako ću se udati za ženu - veli u šali Topolka.

Borka sa suprugom Topolkom

Njen muž jeste imao nezgodno ime, ali je bio Titovo kumče! Seća se da mu je u mladosti maršal svake godine slao brojne poklone, čokolade i bombone, a čini mu se da još ponekad osetio miris taze samlevene kafe koju su iz Beograda dobijali njegovi roditelji.


- Kada sam završio četvrti razred u seoskoj školi i kada je trebalo da nastavim školovanje, otac mi je umro. Stariji brat je bio u vojsci, u kući su ostale majka i šest sestara, pa je praktično ceo teret pao na moja i pleća drugog brata. On je orao njive, a ja sam čuvao stoku i vodio je na ispašu. Terali su me da učim i nagovarali da ne prekidam školovanje, ali meni je bilo jasno da moram da izdržavam porodicu. Da se nisam brinuo o stoci ne bismo imali šta da jedemo. Zato sam prekinuo školovanje - kaže Borka.

Suze i mistrija

Tito ga nije ostavio na cedilu posle očeve smrti. Iz Beograda su porodici Boševski poslali novčanu pomoć, a sa tim parama je u to vreme puno toga moglo da se kupi. Borka je nastavio naporno da radi, ali dopisivanje sa kumom nije prekidao. Na ispašu je vodio svoju i tuđu stoku, a kada su prodali ovce radio je gde je stigao. Jednom je čak kumu napisao pismo moleći ga da mu pomogne da se zaposli. Tito je to uradio i Borku je zaposlio u jednoj građevinskoj firmi u Rosomanu.

Državni običaj

Svakom devetom detetu rođenom u jednoj porodici bivši predsednik SFRJ bio je kum. Posebnih prijema za Titove kumove nije bilo, pa su predsednika uglavnom viđali samo na televiziji i u novinama. Njegovi kumići danas žive širom bivše Jugoslavije, a mnogi su se raštrkali po svetu.

Kontakt sa Titom je nastavio i dok je služio vojsku u Puli. I tamo je svima, vojnicima i starešinama bilo čudno otkud vrhovni komandant oružanih snaga SFRJ da bude kum seljančetu iz Makedonije. Neki su mu poverovali, drugi su bili ubeđeni da laže.

- Još prvog dana služenja JNA pitali su nas ko se s kim dopisuje. Ja sam rekao, jedino sa drugom Titom, koji mi je kum. Misleći da lažem, jedan stariji vodnik me je poslao na raport kod pukovnika. Tek kad je shvatio da mi je Tito zaista kum, rekao mi je da slobodno mogu da se dopisujem. Jednom prilikom Tito je došao u našu kasarnu u Puli. Video sam ga izdaleka, ali nisam mogao da mu priđem i kažem da mi je kum. Imao sam toliko toga da mu kažem, ali nažalost nisam uspeo - jadikuje Borka.


Pre nego što se venčao s izabranicom svoga srca, poželeo je da mu na svadbi bude i kum Tito.

Pokloni i školski pribor

Otkako je naučio da čita i piše, on se redovno dopisivao sa svojim kumom.
- Da me ne shvatite pogrešno. Ja sam svestan da ta pisma koja sam dobijao nije pisao drug Tito. Ja sam svoja pisma adresirao na njegov kabinet u Beogradu, a iz kabineta su mi u njegovo ime odgovarali i slali poklone. Poslali su mi školski pribor i sve knjige koje su mi bile potrebne za učenje od petog do osmog razreda. Međutim, ja sam Titu napisao da moram prekinuti školovanje jer nema ko drugi osim mene da se brine o mnogočlanoj familiji - kaže Borka.

- Topolka i ja smo ga pozvali na venčanje, ali Tito nije mogao da dođe. To je bilo šest godina pre njegove smrti. Ne ljutim se što nas je odbio. Ja sam ponosan što mi je on kum i što mi je dao ime - veli Borka.


Taj poziv za svadbu je bio i poslednji njegov kontakt sa predsednikom SFRJ.
- Tog dana kada je umro radio sam u jednoj kući, malterisao sam. Kada sam na radiju čuo za njegovu smrt ostavio sam mistriju i počeo da plačem. Bilo mi je veoma teško. Kasnije sam posetio njegov grob - priseća se Borka.


Još mu je krivo što se nikada nije sreo sa čovekom koji mu je dao ime i što više ne postoji Jugoslavija u kojoj se rodio.


- Ponovo ću vam reći, ponosan sam na svog kuma, predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga nekadašnje SFRJ. Neki ga i danas hvale, drugi kude, a ja ga volim jer me je krstio prvi čovek države koja je gajila bratstvo i jedinstvo. U tom duhu sam odrastao, a i moja supruga Topolka je Srpkinja iz Dimitrovgrada - kaže Borka. Od Tita je dobio malu fotografiju, koju je stavio negde na sigurno, ali nije mogao da je pronađe, a žali što nije sačuvao nijedno pismo koje mu je poslao Tito.

Subota 27.04.2013. 16:20
'Svakom devetom detetu rođenom u jednoj porodici bivši predsednik SFRJ bio je kum.' A pošto je prosečna šiptarska porodica u SFRJ imala nekih dvanaestoro dece, jasno je da je Tito bio kum svih Šiptara. A pošto kum nije dugme, dobiše oni državu. To se dešava kad nekrst krsti nekrste.
Subota 27.04.2013. 10:04
Искида се од смеха.Овај био стварно убеђен да се дописивао са титом. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online