Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 23.04.2013.
20:38
Beta A

"Mladić komandantu Unprofora dao cigaretu i rekao 'ta Vam je poslednja"

Bivši pripadnik holandskog odreda Unprofora u Srebrenici Evert Rave izjavio je danas, na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, da je Vojska Republike Srpske jula 1995. godine "prisilno premestila" i "deportovala" hiljade muslimanskih civila iz te enklave.

Deportacija iz Srebrenice bila organizovana, tvrdi svedok Rave
 

Tadašnji zastavnik Rave rekao je da je bio očevidac kada su snage pod Mladićevom komandom, u njegovom prisustvu, u blizini baze Unprofora u Potočarima kod Srebrenice razdvajale muslimanske muškarce od žena i dece.

Tadašnji komandant VRS Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice i za proterivanje hiljada žena, dece i staraca u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Opisujući dva sastanka s Mladićem u Hotelu "Fontana" u Bratuncu, na dan pada Srebrenice, Rave je rekao da je Mladić pretio komandantu Unprofora Tomu Karemansu i muslimanskim civilima.

"Mladić je bio ljut... Pitao sam se da li će nas oni izvesti napolje i streljati... Mladić je pitao Karemansa da li je on naredio vazduhoplovne napade NATO na VRS... Mnogo je pretio", naznačio je svedok.

Mladić je, kako je rekao Rave, Karemansu pretio tako što je, dajući mu cigaretu, napomenuo "nije vam to zadnja cigara u životu", a zatim ga pitao "da li želi da opet vidi porodicu".

Svedok je izjavio i da mu je, pošto je Mladić ublažio ton, "postalo je jasno da nismo mi meta, nego muslimansko stanovništvo". Na drugom sastanku, kojem je u "Fontani" iste večeri prisustvovao i predstavnik srebreničkih Muslimana Nesib Mandžić, vojnik VRS je, po opisu Ravea, ispod otvorenog prozora zaklao svinju što je bila "čista pretnja".

"Poruka je bila: To se može desiti i vama. Ne Unproforu, nego muslimanskom stanovništvu", kazao je svedok. General Mladić je na tom sastanku "garantovao život" svim Muslimanima "koji polože oružje", poručujući im, istovremeno, da "mogu opstati ili nestati".

Rave je rekao i da je VRS sutradan, 12. jula 1995, već sprovodila plan za "deportaciju" civila i odvođenje izdvojenih muškaraca iz Potočara. Razdvajanje muškaraca od žena i dece, prema svedokovim rečima, počelo je već 11. jula uveče, a sutradan oko podneva pojavili su se autobusi i kamioni za odvođenje stanovništva, iako je general Mladić neposredno pre toga pitao pukovnika Karemansa može li obezbediti vozila.

"To me je navelo da zaključim da je deportacija stanovništva bila unapred organizovana", rekao je Rave.

Precizirao je da su srpski vojnici odvojili sve vojno sposobne muškarce i držali ih u "beloj kući" u Potočarima, pre no što su ih autobusima odvezli.

Rave je izjavio da je generala Mladića, 13. jula, u Potočarima pitao gde VRS odvodi zarobljenike, na šta je dobio odgovor da će muškarci biti odvedeni u logor Batković kod Bijeljine i zatim razmenjeni.

Prema optužnici protiv Mladića i ranijim presudama Tribunala, VRS je hiljade Muslimana odvezla u okolinu Zvornika i streljala.

Branilac generala Mladića danas je započeo, a sutra će nastaviti unakrsno ispitivanje svedoka Ravea. Današnje zasedanje prvi put od početka suđenja prošlog leta pratila je Mladićeva supruga Bosiljka.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.04.2013. 21:08
Лаж!!! Холанђањи су били присутни и штитили убиства!! Штитили убиства цивила (око 2.000) од Насера Орића и штитили ликвидацију, пар стотина муслиманских паравојних војника, са наше стране!!! И то је то!!!
Utorak 23.04.2013. 23:27
Ja mislim da Holanđani najviše lažu u Evropi.
Utorak 23.04.2013. 22:48
A kakav je to komandant koji se plaši razgovora sa jednom ljudinom? I prepao se cigara ili cigarete...šta, ne shvatih!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online