Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 13.04.2013.
07:06
Danas A

"Nikolić priziva raspad BiH"

Željko Komšić, član Predsedništva BiH, u intervjuu za beogradski list Danas kaže da su izjave Nikolića da su Srbija i Republika Srpska dve srpske države uticale na to da odloži posetu Beogradu koja je bila planirana 23. aprila.

Željko Komšić (desno) u društvu Ive Josipovića, predsednika Hrvatske
 

"Moja dvojica kolega, gospoda Radmanović i Izetbegović (članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine) , mogu potvrditi da sam sigurno bio "zagovornik" posete Predsedništva BiH Beogradu. Smatrajući da nam nije neophodan "posrednik" - ako se tu uopšte radi o bilo kakvom "posredništvu" - složili smo se da prvo idemo u Beograd, a posle toga u Ankaru. Gospodin Nikolić je od samog početka imao nekoliko izjava koje smo mi u Sarajevu smatrali vrlo neprihvatljivim ali smo, ipak, odlučili da ne reagujemo, ne dižemo tenzije, čekajući pravi trenutak za realizaciju bilateralnog susreta".

O Jeremiću sam sve rekao

Kako komentarišete debatu u UN i kako vi gledate na rad Haškog tribunala?
"Haškom tribunalu, kao privatna osoba, možete svašta prigovoriti. Ali kao zvaničnik, morate poštovati odluke tog suda. A o Vuku Jeremiću? O njemu sam sve već rekao. Više puta".

"I kada je taj susret dogovoren, sledi, kako to reče gospodin Nikolić, "sastanak rukovodstva dve srpske države". Mislim na njegov i Dodikov susret. I to nismo komentarisali. Međutim, posle njegovog skandaloznog govora u Ujedinjenim nacijama, na skupu koji je "režirao" Vuk Jeremić, Nikolić na bilateralnom susretu sa delegacijom BiH koju predvodi Radmanović, ponavlja tu izjavu, naglašavajući da je to namerno rekao.

"Dakle, nije mu se "omaklo". Bez obzira čime su te njegove izjave motivisane, a ima raznih tumačenja, ovo se svuda u svetu i diplomatiji blago zove - mešanje u unutrašnje odnose i poslove susedne zemlje, a precizno, i u svetu i na našim prostorima, prizivanje raspada susedne zemlje. O čemu onda i zašto da razgovaramo? Zna se kako su razni "Nikolići" i razni "Komšići" razgovarali kada je, nadam se po poslednji put na ovim prostorima, propao pokušaj raspada moje zemlje", kaže Komšić.

"Sa Tadićem sam imao iskren odnos"

Uporedite odnos Srbije i BiH pre i nakon promene vlasti u Srbiji?

"Nadali smo se da će se odnosi između naše dve zemlje stabilizovati, bez obzira na to ko je na vlasti u Srbiji. Da više neće biti ovakvih nastupa i izjava. Nemam nikakvog direktnog iskustva sa Nikolićem, a izgleda da će tako i ostati do kraja mog mandata. Ako odnosi u politici uopšte mogu biti takvi, sa Borisom Tadićem sam imao iskren odnos. O svemu smo mogli da razgovaramo, službeno ili privatno, uključujući i teme i ljude oko kojih smo imali potpuno suprotne stavove.

Da li je Predsedništvo Srbije pokušalo da se izvini ili da izgladi odnose?

"Ne. S druge strane, nama u BiH se sigurno ne može prigovoriti da smo u bilo kom trenutku bili nekorektni prema Srbiji i svemu onome što se dešava u njoj. Bez obzira na lične stavove, niko od zvaničnika BiH nikada nije komentarisao dešavanja koja su sigurno bolna za Srbiju".

"Niko od naših državnih i entitetskih zvaničnika nije rekao ništa što bi vi u Srbiji mogli doživeti kao mešanje u unutrašnje poslove. Očigledno je naše strpljenje, razumevanje i volja da do susreta dođe, potpuno pogrešno shvaćeno kod gospodina Nikolića. To je razlog zašto sam otkazao, ne samo put u Beograd, nego i put u Ankaru na trilateralni sastanak".

Kakvi su odnosi Srbije i BiH? Koji su ključni problemi između dve zemlje?

"Da nije izjava i stavova kao što su već spomenute, izjave i stavovi gospodina Nikolića i slične, rekao bih da u rešavanju otvorenih pitanja postoji čak relaksirana atmosfera. Uz rizik da budem pogrešno shvaćen, mogao bih reći čak opuštenija atmosfera nego kada je reč o rešavanju otvorenih pitanja sa drugom susednom zemljom. Međutim, ovakve izjave uništavaju međusobno poverenje. Za razliku od rešavanja otvorenih pitanja sa drugom susednom zemljom, gde je atmosfera napetija, ali postoji međusobno poverenje. Sada ocenite šta je bolje i korisnije za međusobne odnose".

POVEZANE VESTI

Subota 13.04.2013. 08:11
Ovi rušitelji Jugoslavije nemaju ni srama ni obraza. Pa Srbi dragi, okrenite se sebi i svom narodu, a zaboravite na ove antisrbe, baš kao da ne postoje. Nisu oni vredni pažnje, a nije ni važno šta oni kažu. Ovaj iz Hrvatske je glasao za raspad Srbije, jer je njegova država priznala Kosovo. Toliko su protiv Srba u Bosni i Republike Srpske da su u federaciji zapostavili Hrvate. Važno im je da Srbima idu uz nos i da Srbima bude što gore. Oni su iz Hrvatske proterali Srbe i to im je malo. Misle da mogu sa srpskim narodom u Bosni na isti način. Neće moći. Živela večno Republika Srpska.
Subota 13.04.2013. 08:09
Ал" ме насекира.
Subota 13.04.2013. 11:57
ПА И НИКОЛИЋ ПРЕТЕРУЈЕ, КАКО МОЖЕ ДА СЕ РАСПАДНЕ НЕШТО ШТО НЕ ПОСТОЈИ ??? !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online