Ponedeljak 8. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 11.04.2013.
13:03
Đ. Barović - Vesti A

Milorad "uključio" alarm u Hagu

Svedočenje predsednika RS Milorada Dodika u procesu protiv Radovana Karadžića izazvalo je ogromno interesovanje u regionu. "Vesti" otkrivaju šta se događalo i posle njegovog pojavljivanja u sudnici, ali i kako se šalio na račun Haškog tribunala.

"ODUVAO" TUŽILAŠTVO: Milorad Dodik
 


Naime, odmah po završetku svedočenja, dok se još nalazio u sobi za svedoke, u čitavoj zgradi suda odjeknuo je alarm i poziv da svi odmah napuste zgradu. Svi, od sudija, tužilaca do službenika suda, bili su zbunjeni i užurbano su krenuli prema izlazu zgrade, a Dodik je u svom duhovitom stilu prokomentarisao:
 

"Je l' ovo uzbuna što je još jedan predsednik Republike Srpske u Haškom tribunalu?", kazao je Dodik, a ljudi iz njegovog okruženja su se zagledali, posle čega se on od srca nasmejao.

Kako "Vesti" saznaju, Dodik se nije puno zadržavao u ovom holandskom gradu, a po završetku svedočenja se odazvao pozivu Karadžićevih advokata Pitera Robinsona i Marka Sladojevića da ručaju, međutim na kraju je insistirao da ipak on plati ceh.

- Jako malo su pričali o predmetu. Zanimalo ga je samo kako je prošlo svedočenje, mada je bio svestan da je "oduvao" tužilaštvo. Karadžićevim advokatima je i pre svedočenja rekao da nema tremu i da bez ikakvog straha izlazi na crtu i da njegovim primerom treba da se ugledaju i drugi - saznaju "Vesti" iz okruženja bliskog Dodiku.

Predsednik RS je ubrzo otišao na aerodrom zato što je imao obaveze u Banjaluci. Njegovo svedočenje je, očekivano, izazvalo oprečne reakcije u Bosni. Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić njegovo svedočenje u Hagu je ocenio kao "važnim dokazom".
 

"Dodikovo svedočenje je važno sa stanovišta da je on predsednik RS i da je u vreme na koje se optužnica odnosi bio opozicija i može da posvedoči da je vlast u Republici Srpskoj i tada bila demokratska", ocenio je lider SDS-a.

S druge strane, član Predsedništva BiH i sin Alije Izetbegovića, Bakir, ocenio je da o predsedniku RS najbolje svedoči činjenica šta je govorio pre deset godina, a šta sada.

- Tada je sasvim drugačije govorio o SDS-u, u krajnje negativnom kontekstu i o nedelima za koja su odgovorni. Ta promena mišljenja dovoljno govori o tome kakav je Dodik. Doduše, on ima razloga biti zahvalan Karadžiću, jer Karadžić je dobio optuženičku klupu, a Dodik komfor i mesto predsednika RS - kazao je Bakir Izetbegović. 

Toma Fila: Radovan već osuđen


Svedočenje Dodika važno je za istinu i imaće veliku težinu u budućnosti, ali trenutno ne može da utiče na pozitivan ishod presude Radovanu Karadžiću, koji je unapred osuđen, ocenjuje Toma Fila.


"Kada ceo taj postupak, za 20 ili 30 godina, budu razmatrali i analizirali istinski pravni autoriteti i pošteni ljudi, svedočenje predsednika Srpske Milorada Dodika i mnogih drugih pokazaće da je srpskom narodu i njegovim vođama učinjena nepravda", rekao je Fila i dodao da kao i istoriju, i pravdu uvek pišu pobednici i njihovi mentori. 


Vlajki: Branio čast Srba


Potpredsednik Republike Srpske, Emil Vlajki ocenio je da je Dodik u Hagu pokazao "izuzetnu hrabrost i časnost".


- Dodik se na ovaj način usprotivio novom svetskom poretku, njegovim zločinima, slugama i lažima zbog čega je osvojio naklonost miliona Srba i svih istinoljubivih ljudi, kako u zemlji tako i u dijaspori - kaže Vlajki i dodaje da je Dodik "razotkrio politizaciju i militarizaciju vere, demonizaciju srpskog naroda, te politikantstvo Haškog tribunala".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.04.2013. 14:34
Заиста ме одушевљава Он бре зеза цео свет и нишат му нико неможе
Četvrtak 11.04.2013. 18:41
Istina je to da bi i drugi u Bosni željeli imati tako jednoga hrabrog i pametnog vođu..Kako je poznato njihovi samo udaraju glavama u zidove,nerazmišljajući ni trenutka unapred..Zato su svi zavidni Dodiku.Živio Dodik, i ostani nam živ i zdrav,a oni neka lupetaju i udaraju i dalje glavušama o zidove hahahaha...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online