Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 29.03.2013.
14:21
Đ. Barović - Vesti A

Ćirilicu uvesti u dva grada i 21 opštinu

Pošteno se još nije slegla prašina oko uvođenja ćiriličnih napisa u Vukovaru, a Srpski demokratski forum iz Zagreba je od Ustavnog suda Hrvatske zatražio da se ta odluka odnosi na još 21 opštinu i dva grada, ali i za predstojeće izbore za Evropski parlament.

Ukoliko Hrvatska želi u EU, onda treba i da poštuje zakone koje je sama donela. To znači da ćirilica mora da bude obavezna ne samo u Vukovaru: Džakula
 

SDF u tužbi Ustavnom sudu navodi da su se prethodno obratili Izbornoj komisiji koja nije uvažila povredu članova zakona o pravima nacionalnih manjina i upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.


- Stvar je krajnje prosta. Ukoliko Hrvatska želi u EU, pa je čak raspisala i izbore za Evropski parlament, onda treba i da poštuje zakone koje je sama donela. To znači da ćirilica mora da bude obavezna ne samo u Vukovaru, već i u Vrbovskom i Vukovaru, ali i 21 opštini poput Borova, Lapca, Dvora, Gračaca, Erduta, Negoslavaca, ali i Kistanja. Da je zakon poštovan, onda ne bi ni došlo do premlaćivanja srpske mladeži u ovom mestu - kaže autor tužbe, predsednik SDF-a, Veljko Džakula.

Broj Srba u Vukovaru

Džakula kaže da je smešno objašnjenje da se princip dvojezičnosti još nije primenio u Vukovaru zbog navodnog manjeg broja Srba od onog na biračkim spiskovima.
- Pa Vukovar je "grad duhova" zato što je iz njega otišao mnogo veći broj Hrvata nego Srba. Svi oni se pojave tek kada je neko glasanje - kaže Džakula.

Prema njegovim rečima, srpska zajednica u Hrvatskoj je do sada u više navrata pokazivala inertnost, a vladajućim stranaka je to i odgovaralo.
- Ako se u celoj Istri koriste dvojezične oznake na hrvatskom i italijanskom, mada u nekim mestima Italijana više i nema, onda je logično da tražimo da se tako postupi i u mestima gde su Srbi fizički većina ili ih je najmanje 33 odsto - kaže Džakula i ocenjuje da ovaj zahtev nije pokušaj da se isprovocira nova antisrpska kampanja u Hrvatskoj.


- Ne vidim zašto bi nekome u Hrvatskoj smetalo da vidi i ćirilične natpise. Da li zato što će se samo sprovoditi zakon koji se do sada nije sprovodio? Uostalom, ulaskom u Evropsku uniju, Hrvatska se obavezala da će poštovati prava nacionalnih manjina. Eto im prilika da na delu dokažu kako to i žele - zaključuje Džakula.

Glasovi za HDZ

Veljko Džakula kaže da su Srbi u Hrvatskoj zahvaljujući pogrešnoj politici Borisa Tadića, ali i srpskih predstavnika na čelu sa Miloradom Pupovcem, izgubili punih osam godina u ostvarenju elementarnih ljudskih prava.
- Zarad participiranja u Vladi Hrvatske, Pupovac je u dogovoru sa Tadićem učinio sve da održi na vlasti HDZ koja je činio sve da što više uništi srpsku zajednicu. Pa oni su autobusima iz Srbije dovlačili izbeglice kako bi glasali za kandidate HDZ-a - tvrdi Džakula.

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 29.03.2013. 18:04
дајте господо крвати гукните колико је % становништва било у вуковару 1990 године јер тада је био попис. ја тај број знам , али , ВЕЛИКА ВЕЋИНА вас нема појма а буцате се у вуковар ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online