Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.03.2013.
10:50
Beta A

Suđenje Karadžiću: Krstić odbio da svedoči

General u penziji Vojske Republike Srpske Radislav Krstić odbio je danas po drugi put da pred Haškim tribunalom svedoči u odbranu svog nekadašnjeg vrhovnog komandanta Radovana Karadžića, uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje to ne dozovljava. Tribunal će zbog toga, kako je najavio predsedasvajući sudija Ogon Kvon generala Krstića uskoro optužiti za nepoštovanje suda.

Nije postavio tri pitanja generalu Krstiću: Radovan Karadžić
 

"Iz razloga koji su vam poznati, ja nisam promenio stav da ne mogu da svedočim u ovom procesu. Jednostavno, ne mogu protiv svog zdravlja", rekao je Krstić jutros u sudnici.

Generala Krstića, (64), koji je za vreme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Tadašnji predsednik RS, Karadžić (67) optužen je za genocid nad više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Generala Krstića Tribunal je posebnim nalogom (subpoena), na zahtev Karadžića, obavezao da svedoči, pošto nije želeo dobrovoljno da to učini. Krstić je 7. februara bio doveden u sudnicu, ali je odbio da položi zakletvu. Rekao je da "isključivo iz zdravstvenih razloga" ne može da svedoči.

Po drugi put odbio da svedoči: Radislav Krstić, bivši general Vojske RS

"Sama pomisao na to da pred ovim sudom treba nešto da govorim izaziva stres", rekao je u februaru Krstić, optužujući Karadžića da "bezobzirno gazi" preko njega.

Kazao je i da je "pod stalnim nadzorom lekara i psihijatara" u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, u koji je vraćen posle napada na njega u Velikoj Britaniji, dodajući da "oporavak nije bio primeren".

Raspravno veće potom je naložilo da Krstić bude podvrgnut lekarskim i psihijatrijskim pregledima, koji su, kako je saopštio sudija Kvon, pokazali da ne postoje medicinski razlozi zbog kojih on ne bi mogao da svedoči.

Karadžić je danas u sudnici rekao da ne može da odustane od zahteva za Krstićevo svedočenja, zato što "niko drugi" ne može da odgovori na njegova "tri pitanja". Kao jedno od pitanja, pre nego što ga je sudija Kvon prekinuo, Karadžić je naveo: "Da li smo on i ja planirali da pobijemo zarobljenike" u Srebrenici.

Za nepoštovanje suda, ako bude osuđen, Krstić bi po pravilima Tribunala, mogao biti osuđen kaznu do sedam godina zatvora, na globu do 100.000 evra ili na obe.

U nastavku suđenja, Karadžić je kao svedoka odbrane pred sudije izveo bivšeg predsednika SO Trebinje Božidara Vučurevića.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.03.2013. 12:53
Крстић (откуд њему тако лепо презиме?!) ни у рату није био нека официрчина од угледа!Њему је више приличио чин "испичутура" него генерал српске војске!Срамота српске војске ко је све њоме командовао у рату!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online