Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.02.2010.
12:05
Đ. Barović - Vesti A

Karadžića spasavaju francuski oficiri?

Radovan Karadžić optužio je vlade nekih evropskih zemalja da namerno odbijaju da mu dostave dokumenta iz perioda rata u Bosni zato što bi ti spisi pokazali umešanost njihovih obaveštajnih službi, ali i dokazali šverc oružja muslimanima tokom embarga UN, kao i činjenicu da su mnogi incidenti za koje su optuženi Srbi - iskonstruisani.

Optužio vlade zapadnih zemalja za saradnju sa muslimanima: Radovan Karadžić
 

Karadžić je ovo izjavio na Statusnoj konferenciji na kojoj su predstavnici Nemačke, Francuske, Irana i Hrvatske pozvani kako bi se saznalo zbog čega nisu dostavili tražena dokumenta, posle čega Sudsko veće može da izda naređenje tim državama da ih obelodani.
 

Predstavnik Francuske je odbijanje opravdao strahom od ugrožavanja nacionalne bezbednosti zemlje.
 

"Razlog zbog čega ne možemo da obelodanimo neka dokumenta je što bi time ugrozili rad i funkcionisanje naših sigurnosnih službi. Zbog toga se ne osećamo obaveznim da izađemo u susret optuženom", naglasio je francuski predstavnik.

Karadžić je odmah reagovao.
 

Nemci znaju istinu o Srebrenici

Karadžić smatra da bi Nemačka morala da ima dokumente o njegovim aktivnostima u vezi sa Srebrenicom. Podsećajući da je preko Hrvatske već došao do jednog dokumenta koji ga oslobađa krivice, on je dodao da bi takvog materijala trebalo da bude još, naročito u Nemačkoj, koja je "bila veoma prisutna u Unproforu, ili na druge načine".

"Razumem odlično želju da se ne ugrozi nacionalna bezbednost, ali ja sam pred ovim sudom optužen za četiri zločinačka poduhvata... Ne može se sklopiti slika i sprovesti pravično suđenje ukoliko nemamo sve te dokumente. Na ovom suđenju će se pojaviti čitav niz francuskih oficira koji su imali dovoljno hrabrosti i morala da svedoče o pravoj istini o ratu, naoružavanju Bošnjaka i činjenici da je muslimansko rukovodstvo svesno ubijalo svoje sunarodnike da bi se za to optužili Srbi", izjavio je Karadžić.
 

On je uveren da će dokumentacija obezbediti podatke i o švercu oružja u Srebrenicu bosanskim muslimanima.
 

"Pokazaće se da su pojedine države aktivno radile na rušenju i razbijanju bivše Jugoslavije", kazao je Karadžić, a na opšte iznenađenje Tužilaštvo se složilo sa njim.
 

"Tužilaštvo Haškog tribunala ne osporava da je u Srebrenicu švercovano oružje nakon što je zona Srebrenica demilitarizovana i proglašena bezbednom zonom", izjavio je tužilac Alan Tigar.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2010. 13:58
Dobro si nam poznat Rade ! Budi ti tu gde i jesi dok si ziv jer dohvatimo li te mi moze biti svasta! Nema ti izlaza!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online