Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 09.03.2013.
21:34
deutche welle A

Kako je stizalo oružje u Hrvatsku

Iako je Hrvatska od 1991-95. bila pod embargom, iz Argentine je primila 7 pošiljki oružja, piše u presudi bivšem lideru Argentine osuđenom za trgovinu oružjem.

Foto: Ilustracija
 

Karlos Menem (82) bio je predsednik Argentine od 1989. do 1999, a sada je na apelacionom sudu u Buenos Ajresu proglašen krivim za krijumčarenje oružja.

Menem je optužen da je stajao iza niza dostava oružja u Hrvatsku i Ekvador tokom 90-ih godina, iako je postojao embargo na trgovinu oružjem s tim zemljama.

On je u prvom procesu 2011, u kojem je bio optužen zajedno sa još 17 osoba, bio oslobođen krivice, međutim tužilaštvo je uložilo žalbu. U optužnici se navodilo da je devedesetih godina preko Paname i Venecuele u Hrvatsku i Ekvador dostavljeno ukupno 6.500 tona oružja.

Menem je priznao da je potpisao tajne uredbe za izvoz oružja, ali je pred sudom izjavio da nije bio informisan o pravom cilju tih pošiljki.

U vreme izricanja presude Menem, zbog zdravstvenih problema, nije bio prisutan u sudnici. Njegov advokat Maksimilijano Ruskoni kazao je da bivši predsednik namerava da uloži žalbu Vrhovnom sudu.

Optužba se temeljila na tri dokumenta o izvozu oružja. Menem je priznao da je potpisao te dokumente, ali je insistirao na tome da je ova trgovina bila legalna budući da je oružje - puške, minobacači, protivtenkovske rakete i municija, bilo namenjeno zemljama u kojima je vladao mir.

Na pošiljkama je pisalo da se upućuju u Panamu i Venecuelu, ali to je bio samo paravan da bi se izbegle kontrole zbog embarga na uvoz oružja koji je u tom periodu međunarodna zajednica bila uvela protiv Hrvatske i Ekvadora.

Sedam pošiljki za Hrvatsku

Agencija AFP piše da je u Hrvatsku teretnim avionima stiglo sedam pošiljki u periodu od 1991. i 1995. U to vreme je u najvećem delu Balkana na snazi bio embargo na uvoz oružja koji su nakon raspada bivše Jugoslavije uvele Ujedinjene naicje.

U Ekvador su početkom 1995. bila upućena tri teretna aviona natovarena oružjem. Ekvador je tada bio u pograničnom sukobu s Peruom, a Argentini je bilo zabranjeno prodavati oružje bilo kojoj strani u ovom sukobu.

Apelacioni sud je Menemovu odbranu nazvao "nerazumljivom", imajući u vidu obimne dokaze da carinske procedure nisu uvažene na pritisak iz predsedništva. Sud je ustanovio da je Menemov šurak i "čovek od poverenja" Emir Joma bio posrednik između vlade i drugih umešanih u prenos oružja, kao i da je bio zadužen za prikupljanje novca od raznih umešanih kompanija.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od osam godina ako Menem bude osuđen. Apelacioni sud je vratio proces sudijama koje treba da odrede kaznu uzimajući u obzir starost bivšeg predsednika i okolnosti.

Menem, međutim, može otići u zatvor samo ako Senat, koji je pod kontrolom vlade predsednice Kristine Fernandes, glasa da mu oduzme imunitet. Fernandes je često kritikovala Menemove odluke kao predsednika, ali je on kao senator bio pouzdani saradnik predsednice i obezbeđivao bitan glas o ključnim pitanjima.

POVEZANE VESTI

Subota 09.03.2013. 21:53
A pa nemojte tako. Srbi katolici tzv Hrvati tvrde da su se 'branili' i to lovackom municijom. Neko ce pomisliti da pored toga sto su fasisti treba da budu i teske psihopate da krenu na sopstvene sugradjane sa 6.500 tona oruzja samo sto su pravoslavne vere. Kako ce posle toga da prodaju tezu da su u Jasenovcu i Staroj gradisci ubijali cetnici a ne ustase?
Nedelja 10.03.2013. 00:06
Hahahhaha znači po kodzi_milosu su srbi ratovali protiv srba... Onda to znači da je i Jasenovac, kojeg koliko sam mogao primjetit niste prestali spominjat na bilo kojoj temi koja se iti malo tiče Hrvatske, bio srpski logor..Ili ne, to ćete mijenjat onako kako vama paše..
Nedelja 10.03.2013. 01:13
Pozdrav svim Srbima katolicima i laku noc. Priznajem da ste najuporniji Srbi. Vas masovni odziv u ove sitne sate na najvecem srpskom portalu ozivljava duh vasih dedova. Jos da ne pisete na kineskom neko bi rekao da se kajete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online