Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 01.03.2013.
17:58
Beta A

Bulatović u Hagu: Osuđivao sam lidere bosanskih Srba

Bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović potvrdio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da je tokom rata u BiH osuđivao lidere bosanskih Srba, sugerišući da su zagovornici etničkog čišćenja.

Nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu
 

Bulatović je svedočio u odbranu Karadžića, tadašnjeg predsednika Republike Srpske, optuženog, između ostalog, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH. Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf (Uertz-Retzlaff) predočila je svedoku niz zapisnika sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije tokom bosanskog rata.

Samouković i Tolj negirali da su srpske vlasti proterivali muslimane

Posle Bulatovića, Karadžić je pred sudije izveo svedoke Nevenka Samoukovića i Mladena Tolja koji su negirali da su srpske vlasti u sarajevskoj opštini Hadžići u proleće i leto 1992. nasilno pritvarali i proterivali Muslimane. Samouković, koji je bio predsednik opštinske vlade, i Tolj, šef srpske policije, tvrdili su da su Muslimani sami dolazili u "prihvatni centar" u srednjoj školi i, zatim, po svojoj želji bili prebacivani na muslimansku teritoriju.

"Opštinske vlasti dozvoljavale su Muslimanima da odu neometano što je češće bilo moguće", izjavio je Tolj.

U zapisniku sa sednice VSO u martu 1993, Bulatović je, komentarišući otmicu Muslimana u Sjeverinu koje je kasnije ubila paravojska Milana Lukića, rekao da "nam sa najvišeg mesta u RS sugerišu da bi i mi trebalo da počnemo etničko čišćenje, što bi bilo katastrofa".

Zastupnica optužbe je citirala i Bulatovićeve reči da su "nam neki kao premijer RS savetovali da i mi etnički očistimo i ubijemo Muslimane u Sandžaku". Uz objašnjavanje konteksta u kojem su izgovorene, Bulatović je potvrdio da je to rekao i da su zapisnici autentični.

Isto je učinio i pošto mu je tužiteljka Erc-Reclaf citirala reči tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića koji je upozoravao da je "neprihvatljivo" da bosanski Srbi drže "70 odsto teritorije" BiH, kao i da je VRS "partijska vojska SDS", odnosno "četnička".

Bulatović je, suočen sa dokumentima, potvrdio i da je izjavio da je na putu ka Palama, tokom rata u BiH, prepoznavao muslimanska sela po tome što su uništena. Naznačio je, međutim, da je "tragedija BiH" bila što je tako bilo na teritorijama sve tri zaraćene strane sa selima drugih nacionalnosti i da se stoga zalagao da to "ludilo" bude zaustavljeno.

Bulatović je, međutim, negirao da su se Karadžić i drugi lideri RS zalagali za ujedinjenje sa Srbijom, iako mu je tužiteljka predočila izjave u kojima su to izričito rekli.

Svedok je sugerisao da su te izjave posledica zalaganja vođa bosanskih Srba za status kvo, odnosno ostanak u Jugoslaviji.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedeljak, 4. marta. Bivši predsednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Petak 01.03.2013. 18:17
Ovo je toliko konfuzno da meni nije jasno što je Bulatović uopšte pričao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online