Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 27.02.2013.
00:16
Beta A

"Velika Srbija je izmišljen poduhvat"

Bivši ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović negirao je, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da je nasilno ujedinjenje bosanskih Srba sa Srbijom bilo cilj vođstava na Palama i u Beogradu.


Svedok na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu: Vladislav Jovanović
 

Karadžić (67), tadašnji predsednik Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Prema optužnici, ti zločini bili su deo udruženog zločinačkog poduhvata - čiji su protagonisti bili Karadžić i tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević. Cilj tog poduhvata bilo je, po tužiocima, trajno i nasilno uklanjanja nesrpskog stanovništva sa
teritorija BiH koje bi zatim bile uključene u novu srpsku državu.

"Masakr u Srebrenici"

Jovanović je potvrdio i da je masovno ubistvo Muslimana u Srebrenici - o kojem, kako je izjavio, nije imao informacija u julu 1995, kada je počinjeno - na suđenju Miloševiću nazvao "masakrom".

Svedočeći u Karadžićevu odbranu, Jovanović je, međutim, tvrdio da stvaranje Velike Srbije nije bilo cilj optuženog ili Miloševićeve vlasti. Projetak Velike Srbije je, kako je rekao svedok, "izmišljen i nametnut Srbiji kao propagandni instrument, jer se na taj način Srbija zadržava u defanzivnom položaju".

"Činjenica je Srbija nikada nije htela da bude Velika Srbija", kazao je Jovanović, dodajući da je to mogla da ostvari posle Prvog i Drugog svetskog rada, da je htela.

Na Karadžićevo pitanje da li je kod njega ikada video "aspiraciju kao Velikoj Srbiji", Jovanović je odgovorio: "Želja za nekim priključenjem Srbiji je bila nerealna i nemoguća i nikada to niste iznosili".

Bosanski Srbi o tome nisu, po svedoku, ni mogli da razmišljaju zbog "situacije na terenu" u kojoj su bili prinuđeni da "spasavaju svoju slobodu i ravnopravnost".

Jovanović: Međunarodna zajednica kriva za rat

Za rat u bivšoj Jugoslaviji, Jovanović je, pored lidera Hrvata i Muslimana, okrivio i međunarodnu zajednicu, naročito ističući Nemačku i Vatikan. Rat u BiH, po svedoku, mogao je biti sprečen Kutiljerovim planom o preuređenju BiH u tri nacionalna entiteta, koji je muslimanskih lider Alija Izetbegović odbio.

"Srbija nije imala teritorijalne pretenzije prema bilo kojoj od bivših jugoslovenskih republika, a pogotovo ne prema BiH", posvedočio je Jovanović, dodajući da je za vlasti Srbije bio prihvatljiv "svaki dogovor koji svih konstitutivnih naroda" u BiH.

"Maksimalan cilj" Karadžića i vođstva bosanskih Srba, po svedoku, bio je "ostanak u zajedničkoj državi", to jest Jugoslaviji, ali "kada su se uslovi pogoršali", oni su, kao "realniji cilj", imali "slobodu i ravnopravnost" u nezavisnoj BiH.

"Nikada niste izražavali želju da se Republika Srpske odvoji od BiH i priključi Jugoslaviji", rekao je Jovanović, odgovarajući na pitanja optuženog, koji se brani sam.

Odnos Miloševića i Karadžića, bivši ministar spoljnih poslova SRJ opisao je kao "neku vrstu braka iz nužde", u kojem su partneri bili "potpuni antipodi, politički i ideološki". Jovanović je Karadžića označio kao "liberalnijeg" partnera.

Jovanović je izjavio i da Karadžić "nije imao nazadan odnos prema Muslimanima". "Vi, Srbi u Bosni, niste izražavali mržnju prema Muslimanima i Hrvatima", kazao je svedok, ponavljajući da su bosanski Srbi jedino tražili "čist odnos", ista prava, "slobodu i
ravnopravnost" sa drugim narodima.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tiger (Tieger) suočio je Jovanovića sa nizom izjava samog Karadžića o ujedinjenju sa Srbijom kao glavnim ciljem bosanskih Srba, koji su, po rečima njegovog saradnika Momčila Krajišnika, želeli da "postanu deo srpskog carstva".

Jovanović je podvukao da je "u suštini" cilj bosanskih Srba bio ono što im je sugerisao zvanični Beograd - da sa druga dva naroda u BiH postignu sporazum "koji će im doneti slobodu i ravnopravnost".

Upitan da li znao za proteste međunarodne zajednice zbog etničkog čišćenja Muslimana iz istočne Bosne, svedok je odgovorio potvrdno. Naznačio je, međutim, da su ga lideri bosanskih Srba uveravali da je reč o "prirodnom strahu stanovništva" koje "u okruženju druge strane" želi da "izbegne".

Kao i na suđenju Slobodanu Miloševiću, Jovanović je potvrdio da su vlasti u Beogradu "i javno i privatno" osuđivale etničko čišćenje u BiH i granatiranje Sarajeva. Tužilac Tiger će danas okončati unakrsno ispitivanje Jovanovića. Karadžić će, zatim, pred sudije izvesti sledećeg svedoka odbrane.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.02.2013. 12:42
Za sve ovo je kriv kralj Petar I kad nije htio da posluša Pašića pa sad mi svi već sto godina skoro to ispaštamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online